1,1 millióra büntették az RTL Klubot

2013.05.23. 11:14

Az NMMH  Médiatanácsa összesen 1,1 millió forint bírságot szabott ki az RTL Klub csatornára,  mert februárban hibás korhatár-kategóriába sorolta és 22 óra  előtt kezdte vetíteni a Gyilkosság online című amerikai thrillert és a film ajánlóit.

A  Médiatanács Műsorfigyelő  és -elemző szolgálata egy bejelentés alapján folytatta le a vizsgálatot és  megállapította,  hogy az RTL  Klub  "18 éven aluliaknak nem űajánlott"  kategória helyett 16-os  karikával jelölte a Gregory Hoblit rendezte 2008-as filmet, amelyben egy pszichopata embereket rabol és végez ki kegyetlenül, miközben a gyilkosságokat egyenes adásban közvetíti a weboldalán.

A Médiatanács vizsgálata alapján a 21:25-kor kezdődött filmben részletesen és hosszasan mutattak be speciális módon kitervelt kínzási és gyilkossági módszereket, amit álláspontjuk szerint csak 22 óra után vetíthetett volna a csatorna 16-os helyett 18-as karikával. A rossz korhatár-besorolás mellett a médiahatóság azt is szankcionálta, hogy a filmet beharangozó műsor-előzetesek szintén 16-os korhatár-besorolással és 22  óra  előtt kerültek adásba, összesen négy alkalommal.