Csütörtökön indul a magyar Euronews

2013.05.28. 14:04 Módosítva: 2013.05.30. 13:53
Május 30-án délelőtt 11 órakor indul a Euronews magyar nyelvű adása. A harmincfős stáb egyelőre a nemzetközi hírtelevízió lyoni központjában készíti a műsort.

Az Index úgy tudja, hogy közel két hónapos csúszás után csütörtökön délelőtt végre elindul a nemzetközi hírtelevízió 24 órás magyar adása.

Az 1993-ban indult és a világ 155 országában fogható Euronews magyar adásának indulását még decemberben jelentette be Michael Peters, az európai nemzetközi hírtelevízió elnöke. Az adó magyarországi vezetőjét viszont csak hosszú kiválasztási procedura után január végén találták meg Kert Attila, a TV2 és az MTV egykori hírigazgatója személyében, aki rövid ideig az ATV hírfőszerkesztője is volt.

114383-euronews1

A stáb már több mint egy hónapja a nemzetközi hírtelevízió lyoni központjában dolgozik a magyar nyelvű adás előkészítésén. A kiegyensúlyozottságot jól jelzi, hogy a harmincfős stábba (ebből 20 újságíró) a Népszavától a közmédián át az Echo TV-ig mindenhonnan érkeztek riporterek.

Kert Attila arra a kérdésre, hogy miért Lyonban készül a magyar adás, úgy válaszolt, hogy "eddig a Euronews mind a 12 nyelvű szolgálata Lyonban készült. A nemrég indult görög adás után a magyar lesz a második szerkesztőség, amelyik a későbbiekben - feltehetően már ősszel - az anyaországban készíti majd a műsort. A munkamódszert azonban itt tanuljuk meg, hogy a magyar szerkesztőség valóban egyenrangú tagja legyen a nemzetközi csapatnak".

A magyar nyelvű Euronews azonban nemcsak azt jelenti majd, hogy a világon mindenhol ugyanazt a tartalmat sugárzó hírcsatorna anyagait szinkronizálják, hanem azt is, hogy azokat a magyar közönségnek szóló kommentárokkal, tudósításokkal látják el. Magyarországról szóló riportok azonban csak akkor kerülnek be a műsorba, ha "olyasmi történik Magyarországon, ami érdekes lehet Lisszabonban, Berlinben vagy Ankarában is. Lehetőség ez arra is, hogy a Euronews 400 milliós közönsége számára megmutassunk valamit Magyarországból, és egy-egy vita esetén bemutassuk a külföldről esetleg nehezebben érthető magyar álláspontot is. De mivel főként külföldi hírekből áll a műsorunk a magyar hírcsatornáknak nem jelentünk majd konkurenciát, csak kiegészítő kínálat lesz a miénk" - mondta Kert Attila.

Mint megtudtuk, a Magyarországon nagyjából 800 ezer háztartásban fogható és online nézhető csatorna magyar adásával szemben egyelőre nincsenek nézettségi elvárásai a Euronewsnak. A magyar adásra évi 3-3,5 millió eurót szánnak, aminek jelentős részét az Európai Bizottság állja majd.