A fővárosnak elege van a playbackből

2013.05.29. 17:48
A Fővárosi Közgyűlés szerdán határozatban fejezte ki szándékát arra, hogy saját szervezésű és általa finanszírozott rendezvényein a jövőben csak olyan koncerteket támogat anyagilag, amelyben a közreműködő zenészek és énekesek élő produkcióval lépnek fel.

Ez fontos lépés lehet az utóbbi években országszerte sajnálatos módon terjedő gyakorlat megállítására, amikor rendezvények és műsorok alkalmával művészek teljes vagy fél play back technikával lépnek fel - fogalmazott korábban a kezdeményező Póka Egon zenész, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által alapított és fenntartott Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskola igazgatója. A tárgyban a Kőbányai Önkormányzat két évvel ezelőtt már határozatot hozott, amelyben rögzítette: rendezvényein kizárólag élő produkciókat finanszíroz közpénzből.

A Fővárosi Közgyűlésben a képviselők egyhangú szavazással fogadták el a határozatot. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a szerdai fővárosi döntés előterjesztésében hangsúlyozta, hogy a határozat ösztönzi az élő zene használatát, védi a muzsikusok és énekesek érdekeit. Szerinte a döntés kedvező hatással lehet azon rendezvények szervezőire, akik eddig anyagi vagy egyéb megfontolásból nem fordítottak figyelmet arra, hogy élő zene alkalmazásával tegyék színvonalasabbá a meghirdetett programot.

A szabályozás nem terjed ki az előadóművészeti önálló produktumokat bemutató szervezetekre (például a színházakra), az ezeket meghívó seregszemlékre (Budapesti Tavaszi Fesztivál), azaz az előadóművészeti törvény hatálya alá tartozó szervezetekre.

Budapest Főváros Önkormányzata saját szervezésű rendezvényei elsősorban a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó programok, megemlékezések (március 15., augusztus 20., október 23.) és a főváros ünnepségei (június 19., a Szabadság Napja; november 17., a Főváros Napja).