11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Eszkalálódik a Hajdú-Puzsér cicaharc

2013.06.02. 14:57
Az egymást a nyilvánosság előtt anyázó celebek a magyar bulváriparban egészen méltatlanul hanyagolt, mondhatni marginális helyzetben voltak 2012 nyaráig, amikor is Puzsér Róbert a Facebook nyilvánosságát kihasználva küldte el a vérbe Hajdú Pétert. A Frizbi műsorvezetőjének az volt a bűne, hogy a magyar celebvilághoz és úgy egyébként az egész közvéleményhez hasonlóan felháborodott Bándy Kata meggyilkolásán. Igaz, nem sokan voltak, akik emiatt egyenesen a halálbüntetés visszaállítását követelték volna, amivel Hajdú Péter szarral bekent szálka lett Puzsér Róbert szemében. A két médiaszemélyiség azóta folyamatosan kutyázza egymást.

A legutóbbi menetben Puzsér Róbert csak pletykaszinten érintett, de mégis érdekes megfigyelni, hogy amikor Hajdú Pétert kellemetlen helyzetbe hozza valaki, akkor máris előkerül Puzsér Róbert neve is. Hajdú Péter legutóbb a BKF-en, azaz a Budapesti Kommunikációs Főiskolán került akaratán kívül kínos szituációba egy pódiumbeszélgetésen, pedig csak egy Celeb PR című beszélgetéssorozat egyik meghívottja volt. Hajdút a sztárépítésről, a brand felépítéséről faggatták, és lehet a műsorvezetőt szeretni vagy nem szeretni, de azt elvitatni tőle, hogy az önmenedzseléshez nagyon ért, nem lehet.

Beszólnak, ejnye

A BKF kertjében rendezett beszélgetés alatt egyszer csak megjelent két, a száját leragasztó fiatalember, majd egy transzparenst emeltek a magasba, amin Hajdu Péter Frizbi című műsorára reflektálva az állt, hogy a "Beteg gyerek NEM szórakoztatás. A szennylapokban parádézás NEM sztárság. A bulvárinterjú Gyurcsánnyal és Orbánnal NEM újságírás." A szlogenekről Hajdú Péter kérdésünkre elmondta, hogy szerinte gyanúsan Puzsér Róbert kedvenc toposzaira emlékeztetnek, és mivel Puzsér a Facebookon jelentette ki, hogy ezt az évet a Hajdú elleni harcnak szenteli, könnyen lehet, hogy ez is az ő magánakciója volt. Ezt Puzsér Róbert egy későbbi beszélgetésben az Indexnek kategorikusan cáfolta.

Hajdú Péter a BKF-en

A transzparensemelgetéssel nem ért véget az akció, sőt, a java csak ezután jött. A nyilvános, ingyenes előadáson közszereplőként megszólaló Hajdú Pétert ugyanis videóra vette egy, BKF-es forrásaink szerint belsős, azaz a főiskolára járó hallgatókból és előadókból/tanárokból álló csoport. A beszélgetésből aztán a fent látható videót vágták össze, amiben Hajdú Péter véleménye szerint kontextusból kiragadott mondatokkal és viccesnek szánt bejátszásokkal igyekeztek lejáratni.

A május 9-én rögzített videó múlt hét csütörtökön került fel a YouTube-ra, ahonnan hamarosan eltávolították, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy a Subba majd a Comment:com meg ne emlékezhessen róla. A videót azért távolíttatták el (Hajdú Péter? A BKF? A Tv2?), mivel a főiskola és Hajdú Péter megegyezett abban, hogy az előadásról felvétel nem készül. Hajdú erről azt nyilatkozta, hogy neki a Tv2-vel minden olyan szereplését egyeztetnie kell, amiről felvétel készül, ezért kérte, hogy ne videózzanak a beszélgetés alatt. A beszélgetés egyik moderátora, Perlaki Papp-József látta ugyan a vállán kamerával tevékenykedő körszakállas fiatalembert, de nem ismerte fel, és nem is gondolta, hogy ebből egyáltalán ügy lehet.

017-osszeeskuvok-IMG 8643
Fotó: Szécsi István / Velvet

Márpedig az lesz, hiszen a BKF szerint hozzájuk ugyan nem érkezett hivatalos megkeresés sem Hajdú Pétertől, sem a Tv2-től (ezt mindkét fél megerősítette egyébként), és vizsgálatot sem indítottak, de aktívan tájékozódnak. Szalai Tamás sajtóreferens kérdésünkre, hogy a tájékozódást esetleg vélhették-e a diákok boszorkányüldözésnek (ez jelent meg a Facebookon), azt válaszolta, hogy nemigen.Szerinte annyi történt, hogy a Marketing intézet kollégái a diákoktól érdeklődnek, hogy ismerik-e a videón feltűnő fiatalembereket.

Et tu, Róbert?

Az ügyet és a szereplőket jól ismerő főiskolai informátorunk szerint azonban az ügy sokkal komolyabb, mint ahogy azt az intézmény kommunikálja. Az iskola szeretné, ha elülne az ügy, és nem kellene esetleges kártérítési perbe keveredniük, bár az egyelőre nem világos, milyen alapon kérne bárki is ilyet. Egy nyilvános szereplésen egy közszereplőről ugyanis készíthető videó, ennek jogi szakértők szerint sincs semmilyen akadálya. Információink szerint viszont a BKF vezetése viszont feszült az ügy miatt, és előfordulhat, hogy a videót készítő és azt a YouTube-ra feltöltő hallgatók/előadók/tanárok egy sima fejmosásnál többre számíthatnak, már ha kiderül, hogy kik voltak.

Nem egyértelmű Puzsér Róbert szerepe sem az ügyben. Informátorunk szerint a videós csapat jó kapcsolatban áll vele, többször járt is a főiskolán, és korábban felmerült, hogy ebben az akcióban személyesen is részt vesz, de ebből valahogy nem lett semmi.

A két médiaszemélyiség viszonya ettől függetlenül az elmúlt fél évben eléggé elmérgesedett. Anélkül, hogy a két gladiátornak ingyenreklámot biztosítanánk, röviden összefoglaljuk, milyen fontos állomásai vannak az egyre kínosabb, nyilvános hajtépésnek.

A bilit Puzsér borította ki tavaly júliusban, amikor saját fogadalmát megszegve a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a halálbüntetés visszaállítását követelő Hajdú Péter "vérszomjas, és egy sötét, elborult, populista véleményt sajátított el. Ezzel pedig semmi más célja nincs, mint hogy olcsó népszerűségre tegyen szert." A kirohanás ennél jóval hosszabb volt, és az összes Puzsér-toposzt tartalmazta, amiket most nem idéznénk fel, a Csillag születik zsűritagja a saját blogján többször is kifejtette véleményét, és ha jól sejtjük, ki is fogja még párszor. Hajdú erre Puzsért aljasnak nevezte, majd hozzátette, hogy a halálbüntetéssel csak elméleti síkon foglalkozott.

A DisztrojHajdú-hadművelet

Puzsér Róbert telefonon azt mondta el nekünk, hogy ez volt az a pont, amikor eldöntötte, hogy Hajdú Péternek nincs helye a közéletben, ahonnan őt minden eszközzel el kell távolítani. Nem Hajdú volt az első, akit Puzsér kinézett magának, a kilencvenes években Friderikusz Sándor ellen küzdött ugyanilyen vehemenciával, de az internet nyilvánossága nélkül jóval szerényebb eredménnyel. Hajdú Péter a Puzsér Róbertre vonatkozó kérdéseinkre annyit felelt csak, hogy nem fog teret adni neki, így semmilyen szinten nem foglalkozik vele. Puzsért ez nem nagyon érdekli, így a tavalyi első csapás után pihent egy kicsit, majd januárban beindította azt a kampányát, aminek egyik állomásának vélik a BKF-es akciót is.

Január 26-án a Borsban azt nyilatkozta, hogy "Hajdú Péter a jelenlegi közszereplők közül alighanem a legkártékonyabb személy, valójában egy civilizációs ártalom és kockázat." Ennek jegyében a Facebookon közölte, hogy a 2013-as évet a Hajdú elleni harcnak szenteli, majd februárban is beszólt párat Hajdúnak, márciusban ByAlex miatt esett neki (Hajdú és a hazai celebvilág nem örült, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon a hipszter képviselheti hazánkat): "Vicsorgó gyűlölettel vetette magát A Dal című tehetségkutató műsor győztesére a mentális pestisért felelős kultúrterroristák derékhada Hajdú Pétertől Schobert Norbertig."

Puzsért, mint elmondta, nem zavarja, hogy szélmalomharcot folytat, hiszen tevékenységének nincs látható haszna, "hacsak azt nem tekintjük annak, hogy egyre kevesebbet szerepelek a bulvárlapokban, amióta a szerkesztők számára nyilvánvalóvá vált, hogy ez a kiállás nem személyes ellenszenv jele, hanem a bulvár egészével szembeni demonstráció."

Egy gyors keresés alapján viszont ennek éppen ellenkezője történik: Puzsér Róbert tavaly július óta egyre többször tűnik fel a bulvármédiában. Egy Google kereséssel 18 800 találatot kaptunk a nevére a 2012. július 1. és 2013 május 31. közti időszakra, míg a 2011 szeptember 1. és 2012 július 1. közti, dettó tízhónapos szakaszra csak 5600 találatot ad a kereső. Puzsér természetesen visszautasította, amikor megkérdeztük, hogy ő is megélhetési bulvárszereplőnek számít-e, mint véleménye szerint Hajdú Péter.

"Hajdú Péter rákbeteg és fogyatékos emberekkel szórakoztat. Olyan civilizációs normákat tapos a sárba, amilyeneket Magyarországon még senki nem merészelt. Az a szórakoztatóipari referencia, amit megteremtett, egyszerre ránt vissza minket a nyolcvanas évek legnyomorultabb éveibe, és utaztat olyan sötét filmes utópiák világába, amilyen mondjuk a Menekülő ember. Ezt a bestiális pusztítást összemosni azzal, hogy én egy tehetségkutatóban zsűriztem, úgy gondolom, mérhetetlen aránytévesztésre vall. Sajnos a hazai újságírás és értelmiség jelentős része a kivonulást választotta azokról a platformokról, amelyeket a bulvár befoglalt. Divat nem ismerni az úgynevezett celebeket, divatos az az állítás, hogy valaki nem néz tévét. Én nem hiszek a kivonulásban. Abban hiszek, hogy igenis van felelősségünk azért a társadalomért, amelyben élünk. Meg kell mutatni a Hajdú Péter-féléknek, hogy mindent nem tehetnek meg következmények nélkül."

Pörre mennek

Ennek mentén tett közre egy felhívást is áprilisban, amiben olyan embereket keresett, akik szerint Hajdú Péter munkássága nem kártékony, majd a hónap végén a lakásával a Hal a tortán című műsorban hivalkodó Hajdút elég karcosan küldte el melegebb éghajlatra: "Ennek a lakásnak a mutogatása nem pusztán kulturálatlanságról, rossz ízlésről meg újburzsoá kivagyiságról tanúskodik, hanem a magát újságírónak képzelő féllény nyilvánvaló ostobaságáról is." Puzsér Róbert a Budapest Tv-n még 2008 tájékán is mutatott műsorairól ilyenkor bőszen hallgat, pedig azok is megérnek egy misét.

Puzsér Róbert, még mielőtt Hajdúnak esett volna

Puzsér valószínűleg az áprilisi akcióval verte ki a biztosítékot végleg Hajdúnál, mert a harc következő állomásaként a Tv2-s műsorvezető állítólag telefont ragadott, és megfenyegette, aminek egy állítólagos büntetőfeljelentés lett az eredménye. Ha azt hinnénk, hogy ezzel vége a szánalmas sárdobálásnak, nagyot tévedünk, Hajdú Péter szintén a Facebookon vágott vissza: "Valamiért a rögeszméje lettem. (…) Sérteget, gyalázkodik, bánt. Nemcsak engem, hanem már a feleségemet is valamint imádott gyermekeimet. Itt és most, először és utoljára jelzem: az elmúlt időszak gyalázkodásait összegyűjtve, több polgári és büntető pert indítunk egy Puzsér Róbert nevű szerencsétlen, önjelölt kritikus ellen!"

Szájkaratézzatok nálunk!

Mivel a két bulvárhős vonakodik egy asztal mellé ülni, az Index ünnepélyesen felajánlja nekik, hogy szervezünk egy vitaestet, az amerikai elnökválasztási viták stíljében. Lesz moderátor, mindkettőjük kifejtheti a véleményét és a másik reagálhat arra, sőt, mindezt élőben, nehogy szó érje a ház elejét és tendenciózus vágással vagy manipulációval lehessen bárkit is vádolni. Amennyiben Hajdú és Puzsér urak erre hajlandók, az Index bármelyik elérhetőségén jelezhetik. Pompás kis este lenne.

Május első két hete sem telhetett el úgy, hogy Puzsér ne rúgjon bele Hajdúba. Saját blogján először a trafikmutyi miatt ment neki (Hajdú is szeretett volna nemzeti dohányboltos lenni, de nem jött neki össze): "Döbbenetes, ahogy ez az ízig-vérig szocialista figura, akinek a műsorai máig képtelenek meghaladni a nyolcvanas évek szocgagyi televíziózásának színvonalát, aki Medgyessy nevelt lányával bizniszelte be magát a köztévébe, aki kizárólag nyugdíjasokat képes a képernyő elé ültetni és akinek nem csak rossz az ízlése, de olyan korszerűtlen, mint a lenin-sapka, most úgy furakszik a kétharmad soraiba, mint éhes sakál a portyára induló falkába."

Pár nappal később ugyanitt a Hajdú Péter ellenes évvel kapcsolatban öntött tiszta vizet a pohárba: "Arra vállalkoztam, hogy az ismertségemet, a facebook-oldalamat meg az értékes időmből heti egy-két órát arra szentelek, hogy demonstráljam és szétkürtöljem, hogy ez az ember - meg ami úgy általában celebség címén ebben az országban zajlik - mindennek az alja." Májusban egyébként Puzsértól megvonták saját Facebook-oldala adminjogait, és új oldalt volt kénytelen indítani.

És ezzel érkeztünk el a jelenbe, amikor is a BKF-en megjelent pár, Hajdút felidegesítő provokatőr. Hogy ehhez valóban nem volt-e köze Puzsérnak, az majd kiderül, ha a BKF lezárja az ügyben indított vizsgálatot (már ha indít, ugye), de hogy a két bulvárhős szkanderpartijának ezzel még nincs vége, arra mérget vehetünk. Miért is lenne, ez a balhé címlapokat és lájkokat generál mindkettőjüknek, a címlapért mindenre képes Hajdúnak és a bulvárt most éppen kívülről köpködő Puzsérnak is.  • Hírek
  • Bankszámla