Szilvia
5 °C
16 °C

Szemétből készült hajók indulnak a Tiszán

2013.06.18. 14:36 Módosítva: 2013-06-18 14:57:50
Minden tavasszal több száz köbméter szemetet hoz Ukrajnából, Szlovákiából és Romániából a Tisza, aminek csak a töredékét tudják a vízügyi hatóságok felfogni. A problémára most nyáron természetfilmesek is felhívják a figyelmet, akik a világon elsőként a szennyeződéssel érkező PET-palackokból készült, saját készítésű hajókkal versenyt hirdetnek a Felső-Tiszán. A sajátos újrafelhasználásból sorozat készül a köztévének.

Molnár Attila Dávid, a Természetfilm.hu Egyesület egyik vezetőjének elmondása szerint úgy szembesültek a problémával, hogy három évvel ezelőtt a Tokaj menti vizekre mentek forgatni arról, hogy az ár hogyan mossa el a parti fecskék fészkét.

”Ahogy az ár megérkezett, pillepalackok ezrei jöttek le a Tiszán, de úgy, hogy volt olyan hely, ahol nem is láttad a vizet, csak a palackokat. Kiderült, hogy ez minden áradáskor így van. Ukrajnában, Szlovákiában, Romániában az ártereket gyakran illegális szemétlerakónak használják, és ahogy jön a nagy tavaszi áradás, a szemetet elviszi a víz. Onnantól kezdve kattogott a fejünkben, hogy ez brutális, ezzel kellene valamit csinálni. Aztán tavaly nyáron egy ismerős mesélte, hogy tiszta és üres PET-palackokból tutajt csináltak és lecsorogtak a Tiszán, ez adta a verseny ötletét”.

A road movie és a reality elemeket ötvöző, Valamit  visz a víz című természetfilm sorozat tervét beadták az MTVA  ismeretterjesztő filmes pályázatára, amin 7,8 millió forintot nyertek a projektre, amihez még kétmillió forintot tesz hozzá az egyesület.

A film rendezője, Tóth Zsolt Marcell szerint az áradásokkor nemcsak palackok jönnek, hanem cipő, ruha, bőrönd, háztartási hulladék is, viszont a szeméttengerből a palackok a leglátványosabbak, mert fennmaradnak a víz tetején. Mint mondja, „a hajók elkészítéséhez már rendeztünk egy gyűjtést a Felső-Tiszán és a palackok címkéi alapján azoknak mindössze csak a 10 százaléka volt magyar, a többi román, szlovák és a legtöbb ukrán feliratú volt. Korábban Romániából és Szlovákiában jóval több érkezett, de az elmúlt években az EU-tagság miatt már megfigyelhető volt egy pozitív változás, de Ukrajnában továbbra sem foglalkoznak a környezetvédelemmel oly mértékben, amennyire az szükséges lenne”.

A kiskörei tározónál a szeméttenger egy részét felfogja a gát és a vízügyi hatóság emberei hulladékgereblyékkel kiszedik, de van, hogy olyan erős a sodrás, hogy muszáj továbbengedniük, ez pedig lefolyik a folyón vagy a fákon fennakadva több méter magas szemétszigeteket képez. „Ez olyan, több száz köbméteres mennyiség, amivel a hatóságok nem tudnak mit kezdeni. A helyi kisközösségek némelyike már felébredt, és rendszeresen rendez szemétgyűjtést, de ez nem elegendő. Tudjuk, hogy az általunk kitalált PET Kupával, valószínűleg mi sem tudjuk felszámolni azt a mennyiséget, ami az idei árral érkezett, de legalább felhívjuk rá a figyelmet” – mondja Zsolt.

A július 9-én kezdődő PET Kupán 5-6, tiszai szemétből készült hajó fog indulni az ukrán határhoz közeli Tivadarból a nagyjából 100 kilométerre lévő Cigándra. A távot egy hét alatt kell megtenniük a PET-kalózoknak, akiknek a saját kreativitásukra van bízva, hogy hogyan építik meg a hajójukat. Nincs sem formai, sem méretbeli megkötés, csak az a fontos, hogy a „lélekvesztőknek” úszóképesnek kell lenniük, és megújuló energiával (evezés, pedálozás, szél- vagy napenergia) kell őket hajtani, tehát a versenyzők nem rakhatnak rá benzinmotort.

A legnagyobb kihívást a palackok egymáshoz rögzítése fogja adni, mivel nemcsak stabilnak kell lenniük, hanem el is kell bírják a hajónkénti három-négy ember súlyát. Attila szerint most úgy számolnak, hogy hajónként nagyjából 3-5 ezer palackot fognak felhasználni. „A legegyszerűbb módszernek most a hőragasztás tűnik, de össze is lehet kötni vagy fóliázni őket, netán tyúkhálóba, egymáshoz kapcsolt fémkalodákba pakolni”.

A Valamit visz a víz 25-30 PET-kalózának élén Varga Livius, a Quimby dobosa áll majd, aki részben versenyzőként, részben műsorvezetőként vesz majd részt a versenyen. Liviusnak ez már a második közös munkája lesz a Természetfilm.hu csapatával, a kapcsolat a budapesti barlangokról szóló Budapest Underground forgatásán kezdődött márciusban, amikor a zenészt öt napra bezárták a föld alá.

„Nagyon élvezte a barlangi forgatást, és mi is nagyon élveztünk vele dolgozni, mivel ahogy bennünk, úgy benne is nagyon nagy a természet szeretete, ráadásul egyszerre tud tudományosan alapos és vicces is lenni. Sokáig kerestünk ilyen embert a filmjeinkhez, és nagyon boldogok vagyunk, hogy most végre megtaláltuk” – mondja Attila. De nemcsak Livius lesz az egyetlen celeb a hajókon, Mátyás Attila, az egykori Fuck Off System és a Sex Action énekese, gitárosa szintén felszáll a saját tervezésű hajójára, majd a július 16-ai kikötéskor új együttesével, a MAB-bal koncertet ad Cigándon.

A filmeseket és a kalózokat egy búvárokból álló vízimentő szolgálat fogja kísérni, de mint mondják, „nagy baj nem történhet, mert nagyjából 3-5 km/órás a víz sodrása ezen a szakaszon, és vannak olyan helyek, ahol hordalékszigetek vannak, tehát, ha vízbe is esik valaki, akkor is csak a melléig ér majd a víz”.

A versenyen nemcsak az számít majd, hogy melyik hajó ér be a leghamarabb Cigándra, hanem az is, hogy melyik csapat gyűjti össze a legtöbb palackot a túra közben. A győztes egy művészek által, szintén tiszai szemétből készülő PET-Kupát kap. Ez lesz az egyetlen, amit a végállomásra rendelt hulladékgazdálkodási cég munkagépei nem darálnak be a hajókkal és az  összegyűjtött szeméttel együtt. „Mert ez nemcsak egy ismeretterjesztő film forgatása lesz, hanem Magyarországon az első olyan filmforgatás is, ami nem terheli a környezetet, sőt, megtisztítja és jobbá teszi azt” – mondja Zsolt.

Azoknak, akik nem bírják megvárni a köztévének készülő sorozat bemutatását, a filmesek a hajóépítéstől a verseny végéig élőben közvetítenek majd minden nap a ustreamen. De a sorozattal nem ér véget a projekt, „ha mindenki túléli ezt a kalandot, akkor jövőre nyílt kupát hirdetünk, és minden évben meg fogjuk rendezni, egészen addig, amíg már nem lesz annyi palack, hogy akár csak egy hajót is megépíthessünk belőle”.

Helyiek gyűjtik a hajókhoz a pillepalackokat

A filmesek már rendeztek egy gyűjtést Tiszafüreden, ahol több ezer palackot szedtek össze a folyóból és az ártérből. De lesz egy gyűjtésük június végén is, amikor Magyarországról, Szlovákiából és Ukrajnából hoznak gyerekeket Jándra, akik Toldi Zoltán, a vásárosnaményi Természetbarát Diákkör vezetőjének irányításával egész nap palackokat gyűjtenek majd. Ráadásul a Felső-Tisza mentén lévő falvak lakói is beszálltak a projektbe.

Mint a filmesek mondják, „érdekes, de akárhová mentünk terepszemlére, mindenhol belebotlottunk valami, már működő kezdeményezésbe, Zsurkon például a palackokat eladják és a befolyt pénzből gyerekeket üdültetnek. Ezt az erőfeszítést szeretnénk segíteni majd mi is a túra alatt. Minden este, ahol kikötünk, a helyieknek csinálunk környezetvédelemmel kapcsolatos előadásokat és programokat, a gyerekeknek pedig versenyeket és játékokat, hogy jobban megértsék az újrahasznosítás fontosságát”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?