Nyilvános az MTVA összes szerződése

2013.06.20. 17:15

Első fokon úgy döntött a Fővárosi Törvényszék, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak ki kell adnia a műsorkészítésre vonatkozó, számos különböző alvállalkozóval kötött szerződése mindegyikét – írja az átlátszó.hu.

Az MTVA még az alapadatok szintjén sem tette közzé, milyen szerződéseket kötött alvállalkozókkal műsorszolgáltatási tevékenységekre. Az átlátszó.hu viszont nem hivatalos forrásból értesült a cégek listájáról, amelyekkel az MTVA szerződést kötött.

A szerződések kiadása érdekében tavaly az MTVA-hoz fordultak, de ők megtagadták az adatszolgáltatást. Az átlátszó.hu ezután fordult bírósághoz annak érdekében, hogy a szerződések nyilvánosságra kerülhessenek (keresetlevél, PDF). Az ítélet első fokú, így nem jogerős. Az alperes választhat: vagy teljesíti az adatkérést, vagy fellebbez.

Az átlátszó.hu listáján tűnt fel többek között a Dextramedia Kft. neve, ami a Duna TV-nek 2012-ben három műsort szándékozott gyártani, melyek közül kettő meg is valósult, a Munka-társ (epizódonként 1,6 millió forintért) és a Hazajáró (2,45 millió forint részenként), a cég összesen 122 millió forintot kapott a köztelevíziótól. Az atv.hu-nak ismerősnek tűnt a cég neve, és kiderítették, hogy vélhetően a Dextramedia állt a nemzeti radikális N1 TV internettévé híradója mögött is, ami tavaly még nagy tisztelettel emlékezett meg Adolf Hitler születésnapjáról.