Az NMHH elnökhelyettes is alkothat rendeleteket

2013.06.25. 17:17
Rendeletalkotási jogot kaphat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese az elnök megbízásának megszűnésétől az új elnök kinevezéséig. Mindezt gyorsan akarja megszavazni a parlament, mert nem találnak új NMHH-elnököt.

Rendeletalkotási jogot kaphat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese az elnök megbízásának megszűnésétől az új elnök kinevezéséig - a közigazgatási és igazságügyi miniszter egy erről szóló zárószavazás előtti módosító javaslatot terjesztett be az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvényi változtatásokhoz.

A parlamenti honlapon kedden közzétett indítvány - amely a médiatörvényen változtatna - arra az esetre rendezi a rendeletkiadás jogának kérdését, ha a korábbi elnök nem jelölte ki rendeletben az őt e tekintetben helyettesítő elnökhelyettest.

A módosítási kezdeményezés értelmében, ha több elnökhelyettese van az NMHH-nak, akkor a rendeletalkotási jog azt illeti meg, aki hosszabb ideje tölti be a posztot, ha pedig egyszerre lettek kinevezve, az idősebbre száll a jog.

Az NMHH elnöke számára az alaptörvény biztosít rendeletalkotási jogot. A hatóságnak azonban Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta nincs elnöke.  Az NMHH-nak jelenleg egy elnökhelyettese van: Mátrai Gábor a hírközlési területért felel.