Idén már nem lesz új NMHH-elnök?

2013.07.04. 09:33 Módosítva: 2013.07.04. 11:31
A hvg.hu információi szerint a kormánypártok nem találják Szalai Annamária utódját, és Orbán Viktor már lemondott róla, hogy az idén megnevezze Áder Jánosnak a jelöltjét. Navracsics újabb indítványa, mely enyhít a jelölttel szemben állított követelményeken, arra utalhat, hogy mégis választhatnak új elnököt a médiahatóság élére.

A hvg.hu több forrásból is megerősített információi szerint mióta Szalai Annamária áprilisban elhunyt, Orbán Viktor nem talált a Fidesz holdudvarában megfelelő szaktudással rendelkező és megbízható jelöltet, ezért kérte azt a törvénymódosítást, hogy a médiahatóság elnökhelyettese, Mátrai Gábor is kaphasson rendeletalkotási jogkört.

A módosítás ellen azonban kedden Áder János politikai vétót emelt, mivel úgy vélte, hogy az alkotmány leszögezi: az elnökhelyettes csakis akkor adhat rendeleteket, ha az elnök erre felhatalmazza, ezt azonban Szalai Annamária nem tette meg. Az államfő szerint nem lehet megkerülni az alaptörvényt egy másik törvénnyel. Ennek ellenére a módosítás újra átmehet az Országgyűlésen, mivel Rogán Antal bejelentette, hogy még pénteken, az utolsó nyári ülésnapon visszakerülnek az Országgyűlés elé határozathozatalra az államfő kifogásolta törvények.

Bár a hvg.hu szerint megtehetnék, hogy a módosítást változatlan szöveggel nyújtják be a háznak, de Rogán jelezte, osztják a köztársasági elnök álláspontját abban, hogy a negyedik alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomagnak a médiatörvényt átíró egyik passzusa nem felel meg az alaptörvénynek, így ehelyett újat nyújtanak be.

Koltay túl független

A szigorú törvényi feltételeknek a Fidesz holdudvarában egyetlen embert felelne meg: Koltay András, az NMHH Médiatanácsának a tagja. Ám a hvg.hu úgy tudja, hogy Koltay nem felel meg a miniszterelnök elvárásainak: a sajtójog kutatója a hírközlési piacot nem igazán látja át, ráadásul a kormánypártban „túl függetlennek” tartják. Felmerült még Böröcz István, az MTVA vezérigazgatójának, Kalmár István, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökének és Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőnek a neve is, de ők a törvényi feltételeknek nem felelnek meg.

Navracsics ezért kérte az Alkotmánybíróságot arra, hogy vizsgálja meg, lehet-e tágabban értelmezni a törvényben lévő feltételeket, például azt, hogy hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak számít-e a parlament médiaügyi bizottságában vállalt szerep. A testület a múlt héten azonban úgy döntött, nem az ő dolga a törvényi feltételeket értelmezni. Ezután terjesztette a parlament elé Navracsics Tibor azt a javaslatot, amit Áder János kedden elkaszált.

Navracsics csütörtökön délelőtt terjesztette be azt a módosító javaslatot, mely változtatna és pontosítana a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményeken. Az újabb módosító arra utalhat, hogy a hvg.hu értesüléseivel ellentétben mégis lehet új NMHH-elnök.

Az indítvány értelmében már nem kellene jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma a tisztség betöltéséhez, a médiatörvény mindössze felsőfokú végzettséget írna elő. Az előterjesztés pontosítaná azt is, mi számítson a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak, amelyből a médiatörvény értelmében ötéves háttérrel kell rendelkeznie a kinevezendő elnöknek.

Gyakorlatnak számíthat a jövőben az NMHH-nál, a médiatanácsnál és elődszervezeteinél, vagyis az Nemzeti Hírközlési Hatóságnál és az Országos Rádió és Televízió Testületnél folytatott vezetői vagy ügyintézői tevékenység, valamint az ezen szervek határozataival kapcsolatosan végzett bírói, ügyészi és jogi képviselői részvétel. Ugyancsak gyakorlatnak számítana a közmédia jelenlegi kuratóriumában, valamint a korábban működő testületekben elfoglalt tagság.

A parlamentnek azért kell sürgősen megoldania ezt a helyzetet, mivel 2014 októberében lejár a Vodafone használati jogosultsága a 900 Mhz-es frekvenciára, és ez a cég szerint ez 2,6 millió ügyfelét érinti. A médiahatóságnak viszont 18 hónappal előtte közölnie kell, hogy mit akar kezdeni a frekvenciával. A törvény szerint egyszer meg lehet pályázat kiírása nélkül is hosszabbítani a jogosítványt, de az NMHH április 8-án közölte, hogy erre nem lesz lehetőség, ki akarja írni az új pályázatot.