Túl sok a BBC vezetők végkielégítése

2013.07.12. 11:47
A brit parlament szerdai ülésén a képviselők a brit közszolgálati műsorszolgáltatónál, a BBC-nél kifizetett végkielégítések nagyságát kifogásolták.

Az érintett BBC Trust elnöke, Chris Patten szólalt fel a parlamenti vádakra válaszolva. Kiemelte, „ő nem mondta, hogy a kifizetések a szerződési feltételeket megkerülve zajlottak volna.” Vagyis szerinte minden törvényes volt. Továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy „a BBC Trustnak nincs hatalma a végkielégítések felett.” Sőt, a túlzott kifizetésekért leginkább az anyacég okolható, mivel a vállalat nem engedi, hogy a BBC Trust felelősséget vállaljon a közmédia pénze felett.

A bizottság azért is felelősségre vonta Chris Pattent, amiért George Entwistle volt igazgató olyan magas végkielégítést kapott. George Entwistle 54 nap után kényszerült lemondásra a tavalyi Jimmy Savile visszaélési botrány következtében. Ezért a rövid munkáért több mint 8 millió forintnak megfelelő összeget kapott. Patten azzal vágott vissza, hogy „ez egy kompromisszumos megállapodás volt és tudta, hogy nem lesz túl népszerű.... Az alternatívák között volt ennél drágább megoldás is.”

A BBC Trust egyik tagjának, Anthony Frynak csak annyit mondtak a parlamentben „Elbuktál. Elbuktál.” A tanács a BBC humánerőforrás vezetőjének is megmondta a magáét, hogy talán jobban tenné, ha megfontolná lemondását, mivel szerintük minden olyan döntésben benne volt, amivel a cég adófizetők pénzét szórta ki az ablakon.