Orbán és az árvíz uralta a médiát

2013.07.15. 13:55

Továbbra is Orbán Viktor és a Fidesz dominál a hírműsorokban, bár júniusban az árvíz háttérbe szorította a politikai témákat – derül ki a médiahatóság legutóbbi gyorsjelentéséből. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és -elemző főosztálya folyamatosan figyeli a rádiók és tévék politikai hírműsorait. Az MTV1 esti Híradóját, a Duna TV Híradóját, a Kossuth rádió 180 perc című műsorát (a 7 órától 8 óráig tartó időszak), a Déli krónikát és Esti krónikát, az RTL Klub Híradóját, a TV2 Tények című műsorát, a Class FM Hírekjét, az ATV Híradóját, a Híradó 21-et a Hír TV-n és az Echo TV Híradóját vizsgálták.

Figyelik a politikusok összes szereplését; azt is, amikor idézik őket egy műsorban, és azt is, amikor maguk szólalnak meg. Megkülönböztetik az úgynevezett élőszóbeli szerepléseket: amikor a politikusok nyilatkoznak, saját hangon adják elő mondanivalójukat. Emellett figyelik a beszédidőt is, azaz, hogy melyik politikus hány percet kapott arra, hogy saját szavaival kifejtse nézeteit.

Azt is megnézték, hogy mi volt a húsz leggyakoribb téma júniusban a hírműsorokban. Az első helyen persze az árvíz szerepel, ezzel összesen 1424-szer foglalkoztak a szerkesztőségek. Az összes riport, híradás 22,5 százaléka szólt az árvízről. Második helyre a kormány gazdaságpolitikai intézkedései kerültek (363 híradás), a harmadik pedig a kormány intézkedései katasztrófahelyzetben témaköré lett (317). Az erőszakos bűncselekményekről szóló híradások a negyedik helyre kerültek (164), míg a természeti katasztrófákkal, a szélsőséges időjárás okozta károkkal 161-szer foglalkoztak a híradásokban.

Az ellenzék sokkal kevesebb anyagba tudott bekerülni: a kormány és az MSZP viszonyával 124, a kormány és az ellenzék viszonyával csak 101 híradás foglalkozott. Ez látszik abból is, amikor a pártelnökök szerepléseit vetették össze. Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök összesen 319-szer szerepelt a hírekben, ebből előszóban 228-szor nyilvánulhatott meg. Ezzel szemben Mesterházy Attila MSZP-elnök csak 84-szer került be a hírműsorokba, és csak ötvenszer kapott szót. Vona Gábor Jobbik-elnöknek 24 híradás és 17 megszólalás jutott. Időben ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor 7733 másodperchez jutott a múlt hónapban, Mesterházy Attila 969-hez, Vona Gábor 250-hez, Semjén Zsolt KDNP-elnök pedig 141-hez.

Képernyőfotó 2013-07-15 - 11.52.11.png
Fotó: nmhh.hu

Persze a különöböző csatornákon eltérő teret kaptak a szereplők. Az Echo TV Híradójában például 74 százalékban a Fidesz, 8,7 százalékban a KDNP szerepelt, az MSZP 6,5, a Jobbik 5,3 százalékot kapott. Ezzel szemben az ATV Híradójában a Fidesz 46,3, az MSZP pedig 18 százalékban kapott szót. Az m1 esti Híradójában 70 százalékot kapott a Fidesz és nyolcat az MSZP.