A közmédia hírfőszerkesztője is érdekelt a trafikügyben

2013.07.19. 10:40
A trafikmutyit hangfelvétellel bizonyító Hadházy Ákos többek között a köztévében ellene folyó lejárató kampánnyal indokolta, hogy miért lépett ki a Fideszből. Az Index úgy tudja, hogy az m1 Híradó vezetőjének személyes érintettsége is van az ügyben, mivel családja két trafikot is nyithatott Nagykovácsiban. Németh Balázs azt mondja, hogy ez nem befolyásolja a munkáját.

Hadházy Ákos a Népszabadságnak nemrég úgy nyilatkozott, hogy a trafikbotrányt azért robbantotta ki, mert a kisembereket akarta megvédeni. „Tudtam, hogy a trafikok újraosztásával tönkreteszünk 30-40 ezer kisembert” – mondta.

Mint Hadházy elmondta: „el is mentek néhány laphoz, ám két évig ez a sztori senkit se érdekelt. Most igen. Számomra döbbenetes volt, hogy az a köztévé, amelyik a trafikmutyi miatt – a médiától egyedül – nem keresett meg engem, most azonnal megjelent, mivel interjút szeretne. Akkor lett elegem. Milyen köztévé az, amelynek 40 ezer ember sorsa, a korrupció visszaszorítása nem fontos, de az igen, hogy engem befeketítsen?″

Tény, hogy az MTVA videótárban a trafik szóra keresve idén januártól mindössze 24 anyagot dob ki a kereső, a trafikmutyira viszont egyet sem; ráadásul ezekből jó néhány a kevésbé nézett reggeli műsorokban szerepelt. Összehasonlításul az RTL Klub kérdésünkre azt válaszolta, hogy január elseje óta az esti Híradóban 53 trafikos anyaguk ment le. A TV2-nél nem vezetnek ilyen statisztikát, a saját videótárukban 11 anyagot találtunk; vagyis a TV2 még kevesebbet foglalkozott a témával.

"Nem összeférhetetlen"

Pedig a trafikügy ott van a közmédiában. Nagykovácsiban négy trafik nyílt meg július elsején, mint a helyszínen megtudtuk, ebből kettő egy tulajdonos, Varga Patrícia kezébe került, „és biztos nem véletlenül” – mondták a helyiek. Mindkét trafikot a helyi CBA-ból választották le, és mint az ajtóra kifüggesztett tábláról kiderült, a Dohánypapír Bt. a TV2-s Németh Lajos meteorológus címére van bejelentve.

Egy kis keresgélés után kiderült, hogy Varga Patrícia Németh Lajos menye, fiának, az egykor a TV2-nek sportriportokat készítő Németh Balázsnak a felesége. Németh Balázs azonban 2009 óta az MTI munkatársa, később a Hírcentrum egyik szerkesztője, majd idén február óta az MTI Híradócentrum főszerkesztője.

Az Indexnek több belsős forrás is megerősítette, hogy ez a poszt valójában azt jelenti, hogy Németh felkérésére és az ő jóváhagyásával kerülhetnek adásba a fontosabb anyagok. Ahogy néhányan fogalmaztak, „ez a funkció valójában azt jelenti, hogy a Pitbull becenevű Németh Zsolt hírigazgatóvá való kinevezése után most már ő a cenzor a Híradóban”. Németh Balázs ugyan személyesen nem tulajdonosa a két nagykovácsi trafiknak, de többen úgy vélik, hogy felesége vállalkozása miatt összeférhetetlen lett a köztévében vállalt funkciójával.

Németh Balázs az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy „nem összeférhetetlen a pozíciómmal az, hogy a családomnak trafikja van. Ennyi erővel, ha van egy taxis barátom, akkor nem foglalkozhatnánk a taxistörvénnyel, ha a szüleim nyugdíjasok, akkor a nyugdíjasokkal, mint ahogy a készülő demográfiai programmal sem foglalkozhatnánk, mivel én is kétgyerekes családapa vagyok″. A Hadházy-interjú állításaira Németh úgy reagált, hogy „a szekszárdi üggyel természetesen foglalkoztunk, ahogy minden fontos mozzanatról beszámoltunk a trafiküggyel kapcsolatban. Nem gondolom, hogy a közmédia alul kezelné ezt az ügyet”.

Az Index megkereste Varga Patríciát is, aki elmondta, hogy négy éve két kisgyerekkel van otthon, és azért vágott bele az üzletbe, mert szeretne visszatérni a munka világába. „Az egész család nagyon cigiellenes, de mi hiszünk abban, hogy ezzel az új trafiktörvénnyel tényleg visszaszorul a dohányzók száma”. Arra a kérdésre, hogy ez a vágya ellentmondásban áll azzal, hogy a következő 20 évben a trafikokból akar megélni, úgy felelt, hogy „majd meglátjuk″, „túlzónak tartom azokat a sajtóban keringő legendákat, amik arról szólnak, hogy micsoda jó üzlet a trafikozás”.

A nagykovácsi trafikos arra a kérdésünkre, hogy mit szólt a trafikmutyis hírekhez, azt válaszolta, hogy „biztos van benne valami igazság. Mi viszont nem így nyertünk, saját magunk írtuk a pályázatot, és a család összes pénzét beleforgattuk a boltba. Egyelőre, amíg a szomszéd élelmiszerboltban is árulnak cigit, nem kiszámítható a forgalom, de bízunk benne, hogy majd beindul.”