Egy testőr lőtte le JFK-t?

2013.07.30. 09:38
Egy amerikai kábelcsatorna új dokumentumfilmje szerint az elnök autója mögötti kocsiban utazó George Hickey fegyvere sült el. És mi van a füves dombon héderező maffiózókkal? És a kubaiakkal?

John F. Kennedy amerikai elnököt 1963. november 22-én lőtte le Lee Harvey Oswald Dallasban, legalábbis a hivatalos verzió szerint. A merénylet körülményeit vizsgáló Warren-bizottság hivatalos jelentését a közvélemény jelentős része szkeptikusan fogadta, és a kubai emigránsoktól a CIA-n át a maffiáig mindenkit felemlegettek az elnök meggyilkolásával kapcsolatban. Számos film, újságcikk és könyv foglalkozott az tragikus esettel, Oliver Stone 1991-es JFK filmje például olyan hitelesen egészítette ki a Zapruder-filmen látottakat, hogy rengetegen készpénznek vették az egykori államügyész emlékiratain alapuló film állításait, és a több orgyilkosos teóriát fogadták el a hivatalos helyett.

Az amerikai Reelz Channel nevű kábeladó, ami a hányatott sorsú, Kennedys című minisorozatot is vetítette (az eredeti megrendelő History Channel állítólag a Kennedy-klán nyomására visszadobta a sorozatot), most egy JFK: The Smoking Gun, azaz JFK: a füstölgő fegyver című dokumentumfilmben egy teljesen új teóriával áll elő: szerintük az elnököt érő halálos lövés nem Oswaldtól, a füves dombon állomásozó maffiózóktól és nem is a könyvraktár egyik alsó emeletén várakozó kubai emigráns lövészektől származott, hanem George Hickey-től, az elnök egyik testőrétől.

A Reelz szerint a közvetlenül JFK nyitott limuzinja mögött haladó autóban ülő Hickey nem valami gonosz indíttatásból lőtt, hanem véletlenül, hiszen automata fegyvere pont a legrosszabb pillanatban sült el. A dokumentumfilm "rendkívül alaposan" megvizsgálja a körülményeket, és egy Colin McLaren nevű egykori ausztrál rendőr "kimerítő vizsgálatára" alapozva állítja, Hickey volt az elnök (akaratlan) gyilkosa.

A teória elég meredek, az viszont elég gyomorforgató, hogy a Reelz részben azért most mutatja be a filmet, mert Hickey már halott, így nem tudja perelni őket az állításokért.  • Hírek
  • Árfolyam