Kihasználták a fekete játékosokat az Idolban

2013.07.30. 08:51
Csoportos keresetet adott be az American Idol ellen egy ügyvéd, aki a műsorban 2002 és 2012 között fellépő fekete férfiakat képviseli. A sztori eléggé bonyolult, figyeljenek.

Azt valószínűleg kitalálták, hogy az ügyvéd szerint diszkriminálták a fekete versenyzőket. A kifogás azonban nem a szokásos (ami az lenne, hogy a bőrszínük miatt nem jutottak be vagy tovább), hanem, hogy a műsor kihasználta a játékosok büntetett előéletét. Az ügyvéd szerint az történt, hogy

a készítők hozzáfértek a résztvevőkről nyilvántartott rendőrségi aktákhoz, és tudatosan rájátszottak a letartóztatásokra, tehát szándékosan botrány kavartak. Miután kinyomozták, hogy egy játékos büntetett előélető, hosszas huzavona után kizárták a játékból, de persze közben a botrány jó nagy nézettséget hozott nekik.

Mondhatnánk persze, hogy ilyen a showbiznisz, de az Idol készítő tudatosan válaszottak büntetett előítéletű játékosokat és a botrány is szándékosan gerjesztették. (Ki látott már ilyet?)

És ha ez nem volna elég, természetesen csak a fekete játékosokkal bántak így. Miközben a műsor évtizedes története során egyetlen fehér játékost sem zártak ki nem-zenei okból, minden harmadik fiatal fekete férfinak azután kell távoznia, hogy valahogyan fény derül a korábbi rendőrségi balhéira. Pedig egyébként háromszor annyi fehér versenyző volt, mint fekete.

A kereset egyébként 429 oldal. Nem ez az egyetlen kifogás, például arról is szó van benne, hogy a fekete játékosoknak mindig gettó-rapet kellett énekelniük, miközben a fehér indulók szabadon dönthettek arról, hogy milyen dalt választanak. Az ügyvédet egyébként James H. Freemannek hívják, és nemcsak az Idol készítőit, de a stúdiót, a gyártást, sőt, még a szponzorokat is pereli.

Íme a teljes, 429 oldalas kereset.