Obama került a poéngyárosok célkeresztjébe

2013.08.07. 10:22
Az amerikai politikusok örökké a késő esti talkshow-poénok céltábláján vannak, de hogy mikor melyik vezető áll célkeresztben, az viszonylag gyorsan változik – derült ki a George Mason Egyetem médiatanszékének egy tanulmányából. Míg 2012-ben leggyakrabban a republikánus Mitt Romney volt a humor tárgya, idén január óta Barack Obama ad okot a röhögésre.

Romney-ról tavaly több mint kétszer annyi vicc született, mint Obamáról, és hasonló volt az arány a rebuplikánusokról, illetve a demokratákról szóló vicceket tekintve is. A felmérés szerint viszont idén fordult a kocka: a demokratákról 713 vicc szólt, míg a republikánusokról csak 417.

Jay Leno, David Letterman, Jimmy Fallon, Craig Ferguson és Jimmy Kimmel júniusig összesen 288 alkalommal űztek gúnyt az aktuális elnökből. De nem kímélték New York polgármesterjelöltjét sem: a szintén demokrata Anthony Weineren legalább 120-szor nevethetett a közönség. A leginkább gúnyolt politikusok tízes listáján szinte csak demokraták szerepeltek, az egyedüli kivétel George W. Bush volt.

A kutatás vezetője szerint a pálfordulásnak nincs köze ahhoz, hogy változott volna a tévés műsorvezetők politika véleménye, egyszerűen csak az aktuális politikai eseményeket követik, és Obama most több okot adott az élcelődésre. A tendencia alól még Letterman sem kivétel, aki pedig köztudottan mindig is inkább a republikánusokkal keménykedett.

„Az emberek folyton az kérdezgették, hogy miért nem mondok Obamáról szóló vicceket. Azért nem mondok, mert nem akarom, hogy az FBI rákattanjon a telefonomra” – poénkodott Letterman, utalva a lehallgatási botrányra. Egy nagyon hasonló poént egyébként Leno is elsütött, idézte fel a Daily News.