Az NMHH a gyerekek tévézési szokásait vizsgálja

2013.08.16. 10:20
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság augusztusban közvélemény-kutatást indított, amelyben azt szeretné felmérni, hogy miként vélekednek a szülők 16 éven aluli gyermekeik tévénézési szokásairól.

Az online kérdőív segítségével a hatóság azt mérné fel, hány éves korban kezdenek el a gyermekek tévézni, mennyi időt töltenek el a tévé előtt, a szülők mi alapján döntik el, milyen műsorokat nézhet gyermekük, és hogy megítélésük szerint túl sokat tévéznek-e, illetve árt-e a felügyelet nélküli tévézés.

A kérdéseket átböngészve találtunk olyanokat is, melyben az NMHH azt szeretné kideríteni, otthon hagyjuk-e a három éves Pistikét egyedül tévézni/DVD-t nézni, és ha igen, azt károsnak tartjuk-e. Arra is keresik a választ, mely tartalmakat tartja a szülő a gyermek fejlődése szempontjából legkárosabbnak, pl. szex, erőszak, droghasználat vagy káromkodás, de a listában szerepelnek a reklámok és az "ijesztő képsorok (pókok, bogarak, szörnyek) kitétel is, ami azért kicsit túlzásnak tűnik.

Eg y pókokról szóló természetfilmet csak nagyon nehezen tudnánk a káros kategóriába sorolni, és még nehezebben tudnánk egy kalap alá venni az intim betétekkel és a listában szintén szereplő náthával, ami alapján a betegségek bemutatása kifejezetten veszélyes lehet ugyebár.

A kérdőív kitér arra is, hogy a tévézés hatásairól miként vélekednek a szülők, a legérdekesebb része pedig az, amiben az NMHH megfuttatja legújabb elképzeléseit a három évesnél fiatalabbakkal kapcsolatos új médiaszabályozási elemeket illetően, illetve a káros médiatartalmak típusának megjelöléséről. Ha jól vesszük ki a kérdésekből, a jövőben nyugat-európai és amerikai szabályozáshoz hasonlóan szükséges lenne-e külön feltüntetni egy műsor előtt, hogy milyen korhatáros tartalmat láthatunk benne (pl: szex, erőszak, káromkodás, pók, csótány, szitakötő, intim betét, folyékony mosószer, nátha, övsömör, stb.)

Az NMHH szerint a kutatás célja, hogy vizsgálja a médiafogyasztási attitűdöket, és fokozza a tudatosságot az olyan, gyermekeket érintő problémás médiatartalmakkal kapcsolatban, mint az erőszak, a trágárság vagy a félelemkeltés. Az online kitölthető kérdőívet a Mádiahatóság blogjáról lehet elérni, innen.