Miniszoknya miatt kiáltanak rasszizmust az USA-ban

2013.08.16. 11:18
Egy ősszel bemutatásra kerülő amerikai vígjátéksorozat első képkockái láttán több szervezet is kiakadt, és azt követelik, forgassák újra az egyik ázsiai származású szereplőt miniszoknyás szexjátékszernek láttató jelenetet.

A Dads című sitcom már a bemutat előtt képes volt (mű)botrányt kavarni, ami a készítő személyét elnézve annyira nem is meglepő, hiszen a Family Guy című animációs sorozatot és a Ted című mozifilmet is jegyző Seth MacFarlane írta a forgatókönyveit. A producerek két hete mutattak be egy hosszabb előzetest a sorozatról, a Media Action Network for Asian Americans nevű szervezet (egy ázsiai-amerikaiak érdekeit védő szervezet) pedig most azt követeli, forgassák újra az egyik jelenetet.

A kérdéses jelenetben Brenda Song, ázsiai származású színésznőt rövid kockás szoknyába, térdzokniba, mélyen dekoltált felsőbe öltöztették, mert, legalábbis a forgatókönyv szerint, a kínai üzletemberek az ilyen nőkre gerjednek. Guy Aoki, a MANAA alapítója megelégelte, hogy az ázsiai származású amerikaiak állandóan az ilyen ízléstelen viccek céltáblái, és levélben szólította fel Kevin Reilly-t, a Fox szórakoztató főosztályának elnökét, hogy forgattassa újra a jelenetet.

Aokinak nemcsak a dögös ázsiai szexjátékszernek beállított Brenda Song ellen van kifogása, hanem az ellen is, hogy a kínai és japán karaktereket egy kalap alá véve "keletieknek" titulálják a sorozatban, ami szerinte pont olyan sértő, mintha a feketéket leniggereznék. Azzal is baja van, hogy a kínaiakat megbízhatatlan népségként emlegeti az egyik karakter.

Az újraforgatásra természetesen semmi esély nincs, de a sorozat körüli felhajtásnak mindenképpen jót tesz egy ilyen negatív kampány is.