A saját filmje sem érdekli az m1-et

2013.08.27. 14:28 Módosítva: 2013.08.27. 14:28

Az m1 kedd este 23.05-től mutatja be a Hőskeresők című tévéfilmet, amelyre korábban az NMHH egy pályázaton 44 millió forintot adott. Ez persze az értelmiségi főműsoridő, tehát akár jó dolog is lehetne, de a filmet egyáltalán nem is promózzák, a műsorújságból pedig még az sem derül ki, hogy ez egy premier.

Hőskeresők
Hőskeresők
Fotó: Valuska Gábor / filmhu

Azért is nehéz ezt az egészet megérteni, mert elvileg egy csomó minden teljesül a tévéfilmre, ami miatt bármelyik tévéadó örülhetne neki.

  1. A filmet az m1 vetíti a világon először, és a bemutató nemcsak tévés, hanem abszolút, tehát eddig sehol máshol nem lehetett látni.
  2. Szerepelnek benne híres színészek: Stohl András a börtön óta először, Hollósi Frigyes sajnos utoljára.
  3. Ráadásul mindenhonnan azt hallottuk, hogy a film nem is rossz.
  4. Miklauzic Bence, az Ébrenjárók és A zöld sárkány gyermekei készítője rendezte, utóbbit nálunk meg lehet nézni teljes hosszában.

A történet a rendszerváltás idején, egy fiktív, Kerepeshuta nevű faluban játszódik, ahol egy amerikai férfi kutatja az édesapja emlékét, aki 1944-ben a falu végén zuhant le a bombázójával. Kiderül, hogy a pilóta a zuhanás után a helyi lakatosmester műhelyében bujkált – a megjelent cikkek alapján a film egy közepesen depresszív társadalomrajz.

44 millió forintot adott rá az NMHH

A filmre egyébként 44 millió forintot adott az NMHH. A Fehér György pályázaton 2012-ben hat filmnek adtak állami támogatást: a legtöbbet, 120 millió forintot Kálomista Gábor és Vitézy László kapták Pillangó című filmtervükre, de Mátyássy Áron Csukás-adaptációja (Berosált a rezesbanda) és Fazakas Péter '56-os Szabadság különjárat című filmje is ekkor kapott támogatást – utóbbit egy Heti Válasz-os vetítésen néztük meg, és tetszett nekünk. A  nyertes filmeket bemutatja a köztévé: az MTVA tehát most a kötelességének tesz eleget, a premiert ma este 23.05-re tették (de legalább az m1-re).

207943 10151148411289851 1244530980 n
Fotó: Valuska Gábor / filmhu

Miklauzic Bence, a rendező szerint nem is csak arról van szó, hogy ebben az időpontban sokkal kevesebben látják majd a filmet, mint mondjuk 9-től, hanem, semmilyen lépés nem történt, hogy  a film eljusson a célközönséghez. A filmet bemutató MTVA legalább azokat az embereknek megpróbálhatta volna felkelteni a figyelmét, akik egy ilyen, társadalomrajzot adó filmre kíváncsiak lennének: például tarthattak volna sajtóvetítést, vagy legalább szólhattak volna az újságoknak, hogy debütál náluk egy új magyar film. A sajtóosztályon egyébként gyanakvó elutasítással fogadták, hogy az Index írna az egyik műsorukról, és írásban feltett kérdéseinkre sem válaszoltak.

Ha valaki rákeresne a Hőskeresőkre az m1 honlapján, még onnan sem tudná meg, hogy a köztévé ismétlések és máshonnan jobb minőségben, eredeti nyelven letölthető filmek helyett ma este saját tartalmat kínál. Az ott olvasható ajánlóban, amit egyébként a Pepita magazinból emelték át, csak a cselekmény rövid ismertetése olvasható. Előzetest sem sikerült összevágni (vagy ha igen, a honlapra ez nem került fel.)

Babos Tamás producer szerint ők maguk is szerveztek volna egyébként sajtóvetítést. Ezt az NMHH és az MTVA meg is engedte volna, viszont a bemutatót előrehozták az eredetileg tervezett őszi dátumhoz képest, így pedig nem maradt idő. Persze tisztában vannak vele, hogy az m1-nek minden joga megvan eldönteni, hogy mikor mit sugároz, de egy picit mégis csalódottak. Az MTVA-nak kizárólagos joga volt a premierre, tehát a készítők egész 2013-ban nem vihetik a filmet sehova máshova.

Így kezelik a többi nyertest is

Az NMHH pályázatán öt másik film kapott még támogatást: Vitézy László Móricz-adaptációját március 15-én adta le a televízió, Mátyássy Áron és Madarász István ifjúsági filmjeit pedig a nyár folyamán sugározták. A legyőzhetetlenek című raftingos film bemutatója vasárnap délután négytől volt, és arról sem szólt senki sem a nézőknek, sem a produkciónak, az egyik szereplő az újságban fedezte fel a tévéfilm címét.

A Hőskeresők valószínűleg DVD-n nem fog megjelenni, és a producer hirtelen azt sem tudta megmondani, vajon az MTV videótárban visszanézhető lesz-e. Az viszont biztos, hogy az m1-nek többszöri vetítésre van joga, és már meg is ígérték a rendezőknek, hogy leadják ősszel is.