A kalózkodás jó hatással volt a kisköltségvetésű filmekre

2013.08.28. 10:47

Az internetes kalózpiac akár segítheti is az alacsonyabb költségvetésű filmeket, állítja egy augusztus végi tanulmány. A koppenhágai és müncheni közgazdászok munkája többek közt azt is állítja, hogy a kalózkodás megfékezése nem minden filmnek, és nem minden időben kedvez.

A kutatók a Megaupload nevű fájlmegosztó leállítása előtti és utáni jegypénztári bevételeket hasonlították össze. Hipotézisük az volt, hogy ha az online tárhelyek valóban akkora károkat okoznak a filmiparnak, mint azt a szakma állítja, akkor a Megaupload felszámolása után a bevételeknek törvényszerűen növekedniük kellett volna.

Az olyan nagy blockbusterek estében, mint a Harry Potter és a Jégkorszak, ez valóban megtörtént, ahogyan azt már egy másik tanulmány márciusban már megállapította. De a jelenlegi helyzet ennél jóval árnyaltabb: a filmóriások a Megaupload halála után is jól teljesítenek, de a kis- és közepes költségvetéssel készült filmek viszont már kevésbé. Legalábbis ami a jegypénztári eladásokat illeti.

A kutatók a következő, rendkívül egyszerű és érzékletes magyarázzák az okokat: képzeljünk el két barátot, akik szívesen diskurálnak filmekről, "BARÁT 1" illegálisan letöltött filmeket néz, "BARÁT 2" viszont nem. Amikor a Megaupload leáll, akkor "BARÁT 1" élményei alapján nem ajánl több filmet a mindig becsületes "BARÁT 2"-nek, aki így nem jár el moziba és nem költ jegyekre.

Harry Potter és sikeres társai ezt nem sínylik meg, elvégre szinte mindenki tud és beszél róluk, a kisköltségvetésű indie filmek viszont jócskán megérzik a szóbeli, interperszonális ajánlások, a suttogó propaganda hiányát.