Hollywood - fájlmegosztók: 1:0

2013.08.29. 14:48
Elsőként született olyan határozat, hogy egy fájlmegosztó szolgáltatás felelős a szerzői jogok megsértéséért, állítja a hollywoodi stúdiókat képviselő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA). A döntés komoly csapást jelent az online tárhelyek virágzó népszerűségének.

Az eljárás 2011 februárjában indult, a perben vádolt Hotfile-t szörnyűbbnek nevezték, mint a Napster, a Grokster és a Limewire, sőt, egyenesen a mára már megboldogult Megauploadhoz hasonlították. A Hotfile fájlmegosztó egyébként a világ száz leglátogatottabb weboldalának egyike, amelynek igazgatóját, Anton Titovt szintén jogsértéssel vádolják. "Egyetlen korábbi kalózszolgáltatás sem volt olyan vakmerő, hogy fizessen a felhasználóinak, akik jogsértő tartalmakat töltenek föl" – foglalt állást az MPAA, utalva ezzel arra, hogy a vállalat a feltöltött videók népszerűsége alapján fizetett a felhasználóinak, ami a stúdiók szerint egyértelműen illegális fájlmegosztására buzdítja őket.

Az MPAA hozsannákat zeng. "Ez a döntés világos jelzés a lopott javakra alapozó, Hotfile-típusú vállalkozások számára, amelyek a jövőben talán felelősségre vonhatóak lesznek azokért a károkért, amelyeket a kreatív iparágak szorgalmas munkatársainak, valamint a biztonságos és törvényes világhálónak okoznak" – mondta Chris Dodd, az MPAA elnök-vezérigazgatója. "Nagyon örülünk, hogy a bíróság felismerte, a Hotfile nem egy egyszerű tárhely, hanem egy lopott tartalmak tömeges megosztására építkező üzleti modell. A mai döntés egyfajta győzelem mindazok számára, akik kemény munkát végezve készítik el kedvenc filmjeinket és tévéműsorainkat, valamint győzelem a közönség számára is, akik megérdemlik, hogy az online fogyasztott tartalom kiváló minőségű, törvényes és biztonságos legyen."

A határozat egy nyilvánosságra hozott részlete szerint a bíróság úgy találta, hogy a Hotfile sikere nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a rendszerében nem szabályozta a jogsértő tevékenységeket. A Hotfile 2011-ben a Warner Bros.-szal is pereskedett már.

Ugyanakkor egy augusztus végi tanulmány azt állítja, a fájlmegosztók elleni harcot a kisköltségvetésű filmet sínylik meg igazán. A filmóriások, mint például a Harry Potter-sorozat vagy a Jégkorszak, a Megaupload halála után is jól teljesítenek a mozipénztáraknál, de a kis- és közepes költségvetéssel készült filmek viszont már kevésbé, mert a fájlmegosztók kiiktatásával kevesebb emberhez jutnak el, így nem tudja őket segíteni a suttogó propaganda.