Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Milliós bírság az Éjjel-Nappal Budapest miatt

2013.09.10. 09:42
Legutóbbi ülésén 14,3 millió forintra bírságolta a Médiatanács az RTL Klubot a kiskorúakat védő rendelkezések megsértése miatt. A bírságot az Éjjel-Nappal Budapest két adása és tizenkilenc előzetese miatt szabta ki a testület.

A Médiatanács állampolgári bejelentés alapján vizsgálta a RTL Klub februárban elindított főműsoridős sorozatának két márciusi epizódját. Az NMHH szakértői a vizsgálat során megállapították, hogy az Éjjel-Nappal Budapest kifogásolt adásait magasabb, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni. Ez azt is jelenti, hogy nem kerülhetett volna este nyolc órakor adásba – a kérdéses részeket legkorábban este kilenc órakor lehetett volna vetíteni –, derül ki a testület közleményéből.

Megállapították, hogy az adásokban és az előzetesekben is sérültek a kiskorúakat védő előírások. Az egyes műsorszámokat 12 helyett 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni. A vizsgált két epizód miatt 6-6 millió forint, a 19 előzetes miatt pedig összesen 2,3 millió forint bírságot szabott ki a hatóság a csatornára.

Éjjel-Nappal Budapest
Éjjel-Nappal Budapest
Fotó: Bársony Bence / RTL Klub

A magasabb korhatári besorolás a tanács szerint azért lett volna indokolt, mert az adások károsan befolyásolhatták a kiskorúak személyiségfejlődését. Úgy látták, hogy több jelenet azért volt különösen problematikus, mert szereplőik maguk is kiskorúak voltak, és az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a trágár nyelvezet, szexuális utalások úgy jelentek meg benne, hogy azok a 16 év alattiak számára káros magatartásmintákat közvetíthettek. A szakértői elemzés szerint az adások reális konfliktusokat ábrázoltak ugyan, ám ezekre semmilyen pozitív megoldást nem adtak. A szereplők – különösen a szülő-gyermek viszonyban – nem kezelték a problémákat, hanem rendszerint agresszíven viselkedtek, majd kiléptek a szituációból.

Az Éjjel-Nappal Budapest adásait a mérések szerint 80-100 ezer tinédzser láthatta.