Eleonóra
-1 °C
2 °C

Közel 3 milliárd forintot oszt szét jövőre az NMHH

2013.09.25. 13:47
Jövőre 2,7 milliárd forintos támogatási keretösszegre pályázhatnak a Magyar Média Mecenatúra program keretében a filmesek és a médiaszolgáltatók - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja azt követően, hogy a testület szerdán meghozta az erről szóló döntését.

Kollarik Tamás közölte: az elfogadott támogatási terv értelmében tizenegy pályázatot hirdet meg a testület 2014-ben, hogy hozzájáruljon a helyi és körzeti médiaszolgáltatók működési költségeihez, új műsoraik gyártásához, illetve támogatást nyújtson új független magyar filmek megszületéséhez.

A vidéki médiaszolgáltatók rezsiköltségeire, műszaki fejlesztéseire, valamint a hír- és magazinműsoraik gyártására összességében 1,23 milliárd forintnyi pályázati támogatás áll rendelkezésre - fejtette ki -, ezen belül a rezsiköltségekre összesen 400 millió forint, műszaki fejlesztésre 110 millió, míg hír- és magazinműsorokra 720 millió forint pályázható.

A független magyar filmes szakmát szolgáló pályázatokat a médiatanács csaknem 1,5 milliárd forintos keretösszeggel indítja el jövőre, az Ember Judit dokumentumfilmes pályázaton 330 millió forint, a Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaton pedig 250 millió forint áll rendelkezésre. A Macskássy Gyula animációs pályázat kerete jövőre is 180 millió forint lesz.

A Huszárik Zoltán kisjátékfilmes pályázati program elindításával a médiatanács hosszú idő után újból külön finanszírozási lehetőséget biztosított a műfajba tartozó fikciós alkotások gyártására - hangsúlyozta Kollarik Tamás. A kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártását támogató pályázatra 75 millió forintos keret van.

A testület emellett meghirdeti a Fehér György tévéfilmes pályázatot, amelyen 600 millió forintos támogatással számolhatnak az alkotók. Az Egri Lajos forgatókönyvírást és tévéfilmterv készítést támogató pályázat kerete 10 millió forint, a Neumann János online filmek készítését célzó pályázaton 20 millió forint az éves keretösszeg.