Bátran lehet szélsőjobboldalizni a Jobbikot

2013.09.30. 14:33
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletében kimondta, hogy szabad hírműsorban szélsőjobboldali pártnak nevezni a Jobbikot. Az alperes NMHH-nak vissza kell vonnia az ATV-t elmarasztaló határozatát.

Az ATV hírolvasója tavaly november 29-én az esti hatórás Híradóban azt mondta, hogy „minden eddiginél jelentősebb összefogás készülődik vasárnap a parlamenti szélsőjobboldal megkülönböztető kijelentései ellen”, majd a hírben elhangzott a Jobbik neve is.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom emiatt a médiahatósághoz fordult, mondván a jelző negatívan befolyásolja a nézőket, „a Jobbik értékelvű, konzervatív, módszereiben radikális, és nemzeti keresztény, de nem szélsőjobboldali párt”. Az NMHH eljárást indított az ATV ellen, és idén februárban első fokon, majd a csatorna fellebbezése után áprilisban másodfokon is úgy határozott, hogy a csatorna megsértette a médiatörvényben foglalt, a politikai hírhez hírolvasói vélemény fűzésére vonatkozó tilalmat. A határozat pénzbüntetéssel ugyan nem járt, de a médiahatóság felszólította az ATV-t, hogy a jövőben tartózkodjék a jogsértésektől.

Az ATV bírósághoz fordult az ügyben, mivel úgy vélte, hogy a parlamenti szélsőjobboldal kifejezés nem vélemény volt, hanem a Jobbik közéletben elterjedt megjelölése, továbbá a párt parlamentben elfoglalt helyét jelölte meg. A felperes szerint ráadásul a szélsőjobboldali meghatározást számtalan politikai és társadalomtudományi tanulmány is használja a Jobbikra, tehát annak használata nem befolyásolja a nézőket.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfői jogerős ítéletében az ATV-nek adott igazat. Mint Németh Tibor, az ATV jogi osztályának vezetője az Indexnek elmondta, az ítélet precedens jellegű, és iránymutató lehet más médiaszolgáltatók számára is. Mint mondta, „a bíróság ma egy elvi jelentőségű ügyben határozott, amikor kimondta, hogy ha a saját alapító nyilatkozata által is elismerten radikális jobboldali pártot egy híradásban szélsőjobboldalinak neveznek, az nem jelenti azt, hogy ezzel véleményt formálnának róla”.

Az ítélet szerint a szélsőjobboldali kifejezést napjainkban nemcsak a szélsőségesen soviniszta irányzatokra szokás használni a napi politikában, hanem a szelídebb nézeteket valló jobboldali pártokra is.

A bíróság hatályon kívül helyezte az NMHH ATV-t elmarasztaló határozatát, és új eljárás lefolytatására, valamint az ATV perköltségeinek megtérítésére kötelezte.