Az NMHH elkérte a közmédia vezérigazgatóját

2013.10.16. 18:48 Módosítva: 2013.10.16. 18:52
Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vagyongazdálkodási, stratégiai- és struktúrafejlesztési vezetője lesz.

Böröcz Istvánt Karas Monika, az NMHH elnöke kérte fel a feladat ellátására, amikor szerdán részt vett az MTVA vezetői értekezletén. A közmédia vezetője elfogadta a felkérést. Az MTVA új vezérigazgatójának megbízásáról a Médiatanács elnöke a közeljövőben dönt. 

Karas nagyra értékeli

Karas Monika az MTVA sajtóközleménye szerint nagyra értékeli azt a munkát, amit az Alap végzett a közmédia integrációja területén. "Böröcz István vezérigazgatói munkája azért is értékes, mert hatékonyabbá, átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé tette a közmédia gazdálkodását. Olyan rendszert épített, amely a rendszerváltoztatás óta sosem volt, amely nemzetközi viszonylatban is egyre több országban jelent példát. A létrejött egységes műsorgyártó szervezet jelenleg 4 televíziós, 4 rádiós csatornát lát el műsorokkal, további egy csatorna december 15-én indul, és a nemzeti hírügynökség számára is jelentős tartalmat állít elő" - mondta Karas Monika.

Karas Monika arra kérte a leköszönő vezérigazgatót, hogy segítse a médiahatóság munkájának fejlesztését, a vagyongazdálkodási- és szervezetfejlesztési feladatok színvonalának javítását, az egységes szervezet további stratégiai céljainak meghatározását.

"Ma, az információs társadalom számos lehetőséget jelent az esélyegyenlőség megteremtésében, ezzel együtt azonban a veszélyekre is fel kell hívnunk a figyelmet, és különösen a fiatal korosztályok védelme érdekében pontos és részletes szabályozást kell érvényesítenünk. Minden eszközt fel kell használnunk, hogy megvédjük gyermekeinket a veszélyes tartalmaktól, de minden esélyt meg kell adnunk, hogy a média kínálta lehetőségekkel élhessenek. Ebben a munkában kiemelten számítok Böröcz István tapasztalataira és tudására" - idézte a közlemény Karas Monikát, aki egyben a Médiatanács elnöke is.

Esélyesnek tartották Szalai utódjaként

Böröcz István 2011 év eleje óta irányította az MTVA-t. Az Index úgy tudja, hogy még a szerdai vezetőségi ülésen részt vevőket is meglepte Karas Monika bejelentése. Böröcz Istvánt korábban esélyesnek tartották az NMHH elnöki posztjára is, de kormánypárti körökből származó információk szerint nem volt valódi esélye, mert Orbán Viktor egy minden szempontból kikezdhetetlen jelöltet keresett.

Böröcz Istvánról felmerült, hogy a rendszerváltás előtt a titkosszolgálat III/III-as ügynöke volt, beszervezéséről felkerült a netre 2011-ben egy irat. Más források azonban mint megfigyelt személyt említették. Böröcz cáfolta a vádakat.

A közmédia vezérigazgatója regnálása alatt hatalmi harcokat vívott előbb Belénessy Csabával, az MTI Zrt. vezérigazgatójával, aki tavaly októberben távozott a cégtől, majd Gazsó L. Ferenccel, az MTVA vezérigazgató-helyettesével, aki a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége elnökeként jelölte Karas Monikát az NMHH élére. Egyelőre nem tudni, hogy Böröcz "áthelyezésével" Gazsó pozícióba kerülhet-e, vagy Karas Monika kívülről szeretne új vezetőt hozni a közmédia élére.