Közösségi frekvenciához juthat a Klubrádió

2013.10.21. 11:17
A rádió jelenleg érvényes szerződéssel rendelkezik egy budapesti kereskedelmi frekvenciára, amelynek keretében hét évre biztosított a működése. A hatályos jogszabályok szerint egy vételkörzetben egy tulajdonos csak egy rádiót üzemeltethet. A Médiatanács hamarosan döntést hoz az ügyben.

A Klubrádió még májusban kötötte meg a hatósági szerződést a Médiatanáccsal a Budapest 95,3 MHz körzeti frekvencián történő médiaszolgáltatásra. A hatályos jogszabályok szerint viszont egy vételkörzetben egy tulajdonos csak egy rádiót üzemeltethet, így ha a Klubrádió közösségi frekvenciát akarna használni, akkor az átállással egy időben végleg be kell fejezniük a működést a 95,3 MHz-es frekvencián.

A  Klubrádió még áprilisban nyert pert az NMHH ellen, és a döntés értelmében megkapta a 92,9 MHz-es budapesti, közösségi frekvenciát, azt, ami mellé egy hónappal később a 93,5 MHz-es frekvenciát is nekik ítélték, és amit a Médiatanács szerint most vissza kellene adniuk.

A rádiós piac újrafelosztásáról írt korábbi cikkünkben már esett szó a közösségi rádiók működtetéséről, és arról, hogy az új rendelkezések hogyan kedveznek néhány, korábban is preferált szereplőnek, nevezetesen a Katolikus Rádiónak és a Lánchíd Rádiónak. A Médiatanács e gyakorlata nemcsak a rádiós piac alapvető jellegét alakítja át, jelentősen szűkítve a gazdasági versenyt a rádiós piac egészén, hanem a közösségi rádiózást is teljesen újraértelmezi. Erről bővebben itt olvashat.