Évi egy külföldi műsort engedélyeznek Kínában

2013.10.22. 08:30

Évi egy külföldi műsor vagy műsorsorozat megvásárlását engedélyezi a tévéknek a jövőben a kínai médiafelügyelet, a külföldi műsorokat nem sugározhatják főidőben - értesült a Shanghai Securities Journal, amelyet hétfőn több kínai lap is idézett.

Az intézkedés a februárban bejelentett politika folytatása, amelynek részeként már hatóságilag meghatározták azt is, hogy a külföldi tv-sorozatok nem lehetnek hosszabbak ötven epizódnál. A kínai kulturális kormányzat mindezzel egy időben arra utasította a televíziókat, hogy az összes műsoridőnek legkevesebb 30 százalékában közszolgálati jellegű műsort közvetítsenek, így dokumentumműsorokat, ismeretterjesztést, és az úgynevezett "erkölcsi nevelést" szolgáló programokat.

A Shanghai Daily című napilapban ezzel kapcsolatban megjelent írás szerint a szabályozásokkal elejét akarják annak az egyre inkább terjedőben lévő, sok nézőt vonzó gyakorlatnak is, hogy a külföldi showműsorok jogait megvásárolva lemásolják azokat, mint tették ezt a világhíressé lett brit tehetségkutató programmal.

A médiahatóság intézkedése nehéz helyzetbe hozza a televíziós társaságokat, hiszen a netről letöltve, illetve hamis DVD-kről a fogyasztók nélkülük is megszerezhetik a kívánt tartalmak nagy részét. Az internetes televíziózás egyébként már annyira elterjedt, hogy egyes televíziók már műsoraik internetes hozzáférhetővé tételére szerződtek a nagy kínai videómegosztókkal.

A kínai médiahatóság egy hete a mesefilmek minőségének emelésére és káros tartalmaktól való megtisztítására indított kampányt. Mintegy húsz rajzfilmsorozatot kell utólag felülvizsgálni és kivágni belőlük az erőszakos, vulgáris részeket.