no

Fizetős csatornát indít a közmédia

2013.11.13. 10:51 Módosítva: 2013.11.13. 10:51
Ilyen még nem volt a közszolgálati média történetében: az MTVA m3 Anno néven retrócsatornát indít december 20-án, amin jövő január 5-ig bárki ingyen nézheti meg a régi Ki mit tud?-okat vagy a Zenebutikot, de utána már csak azok, akik előfizetnek rá a kábelszolgáltatójuknál.

A beharangozottnál 5 nappal később indul el az új közszolgálati csatorna, amelynek célja, hogy újra láthatóvá tegye a magyar televíziózás 56 éves történetének legsikeresebb műsorait, kiegészítve a magyar filmtörténet alkotásaival, illetve a 60-70-80-as években klasszikussá vált külföldi, elsősorban kelet-európai filmjeivel, sorozataival – tudtuk meg az MTVA sajtófőnökétől, Lencsó Ritától, aki kérdésünkre azt is elárulta, hogy az m3 Annót mindössze 16 napig nézheti ingyen bárki.

Törvénymódosítással lehetett volna ingyen sugározni

40 év fölötti célközönség

Az MTVA kérdésünkre közölte, hogy az m3 Anno elsődleges nézőközönsége a 40 év fölötti felnőttek, illetve a nyugdíjasok lesznek, mivel piackutatásuk szerint „a magyar tévénézők szívesen nosztalgiáznak, örömmel nézik újra gyerekkorukat vagy fiatalságukat meghatározó, visszaidéző műsorokat, ugyanakkor jelenleg Magyarországon nincs olyan csatorna, amely tematikusan visszaidézné ezt a korszakot, és a műsorstruktúráját kizárólag az archív tartalmakra építené”.

A másodlagos célközönség a 30-39-évesek, első sorban a kisgyermekkel élők lesznek, valamint az oktató tartalmak miatt a 13-17 éves korosztály. "A fiatalabb korosztály elérése érdekében az m3 csatorna megjelenésében és a promóciós tevékenységeket illetően fiatalos, lendületes jelleget követ majd" - írta az MTVA.

A közmédia ugyanis az új csatornával egy állatorvosi lovat állít elő, az archívumát nem közszolgálati tévéként sugározza 2014. január 6-tól, hanem kidobja a kábelpiacra.

Márpedig a szakma egy részének véleménye szerint ez elég aggályos, "egyrészt Kálomista Zsuzsa ül az íróasztal mindkét oldalán, ő mint az m3 intendánsa megrendeli magától, mint MTVA archívum és tartalomkereskedelmi igazgatótól a tartalmat, másrészt a közmédia pénzért árulja az audiovizuális közvagyont, aminek mint közpénzből létrejött tartalomnak ingyenesnek kellene lennie”. 

Lencsó Rita, a közmédia sajtófőnöke nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, hogy az MTVA eredetileg is pénzéért kívánta-e értékesíteni az m3-at, vagy tárgyaltak-e a szolgáltatókkal az ingyenes csomagba kerülésről.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemező Műhely vezető szakértője ugyanakkor az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy „a médiatörvény szerint a műsorterjesztőknek négy közszolgálati tévét és három közszolgálati rádióadót kell díjmentesen továbbítaniuk, ezt pedig az m1, m2, Duna, Duna2 esetében már megteszik, tehát ahhoz, hogy ebbe az m3 is beleférhessen, törvényt kellett volna módosítani, ami manapság persze csak formalitás”.

Zenebutik 1981? - Juhász Előd

Polyák feltételezése szerint a közmédia szándéka eredetileg is az volt, hogy „belépjen a kábeles pénzek piacára, úgyhogy ezt a csatornát nem is akarják majd betenni a kötelezően terjesztendők közé. Optimista értelmezés, hogy az MTVA ezzel csak növelni akarja a piaci súlyát, a pesszimista, hogy ki akarja értékesíteni a nála lévő, közkincsnek tekinthető archívumot”.

Két nagy szolgáltatóval még tárgyalnak

Az MTVA a közszolgálatian kereskedelmi csatorna sugárzásáról november 5-ig egyelőre csak a Magyar Telekommal állapodott meg. Mint a UPC vállalati kommunikációs igazgatójától, Szűcs Lászlótól megtudtuk, ők még tárgyalnak az m3-ról, ezért egyelőre azt sem tudják konkrétan megmondani, hogy várhatóan mikortól kerül be a csatorna a kínálatukba, és hogy melyik csomagba. Információink szerint ugyanez a helyzet a piac harmadik legnagyobb szolgáltatójával, a Digivel is.

Cimbora ¤ eredeti főcím

A kisebb szolgáltatók közül a Tarr Kft.-vel már megszületett a megállapodás kb. 50 ezer háztartásra, míg az Invitellel alapszintű megállapodás született, mely mindössze 3-4000 háztartást érint. Az MTVA ugyanakkor továbbra is tárgyal az Antenna Hungáriával (MinDig TV Extra) és a PRtelecommal. De tárgyalnia kell a kisebb szolgáltatókat tömörítő kábelszövetségekkel (MKSZ, MKHSZ) is, hogy maximalizálhassa előfizetői számát.

Mivel elég kezdetleges állapotban vannak a megállapodások, egyelőre nem tudni, hogy a szolgáltatók plusz csatornaként rakják-e be az alapcsomagba az m3-at, vállalva az ezzel járó költségeket, vagy valamelyik csatorna rovására.

Csak szotyira lesz elég a bevétel

Az MTVA sajtófőnöke szintén nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy mekkora bevételt remélnek az új csatornától, azt viszont közölte, hogy az m3 „önfenntartó, piaci alapokon működő csatorna lesz, ami az MTVA költségvetéséből külön forrásokat nem vesz igénybe”.

ELMEBAJ 1986

A kábelpiacot ismerő, névtelenséget kérő forrásunk szerint ugyanakkor az évi 78 milliárd forintból gazdálkodó MTVA-nak az m3-ból „szotyira való pénze lesz csak”. Amennyiben megállapodnak mind a három nagy szolgáltatóval (egymillió háztartás) az alapcsomagba kerülésről, akkor hozzávetőlegesen évi 100 – 200 millió forintos bevétellel számolhatnak. De ha a kábelszövetségek révén az összes szolgáltatóval szerződést kötnek (2,2 millió háztartás), akkor is csak 300-500 millió forintos bevételt remélhetnek.

De persze ez is szép összeg, hiszen ha úgy nézzük, akkor ez talált pénz, egy fillért sem kell költeniük tartalom-előállításra, csak le kell menni néhány Karády-filmért az archívumba, viszont az m3 a Filmmúzeum megszűnte után akár még a közmédia presztízsének és nézettségének növelésére is alkalmas lehet.

Játék határok nélkül

Lencsó Rita sajtófőnök tájékoztatása szerint az m3-on a műsorok sugárzása minden reggel 6:30-kor kezdődik. A hétköznap délelőtti időszakban az előző nap délutáni műsorok ismétlése után jönnek a gyermek- és ifjúsági sorozatok (pl. Cimbora), mesejátékok, januártól pedig a magyar és külföldi sorozatok, ismeretterjesztő-, és természetfilmek, valamint az Egri János vezette Elmebajnokság nevű vetélkedő.

Az induló időszakban minden hétköznap és hétvégén késő délután archív sportösszeállítást kínálnak a nézőknek. Főműsoridőben pedig tévéjátékok, filmek, színházi és opera közvetítések, Táncdalfesztivál, Ki mit tud?, és kabaré műsorok, szilveszteri összeállítások kerülnek sugárzásra.

Hétvégén délelőttönként elsősorban ifjúságnak szóló tartalmakat adnak, valamit könnyűzenei műsorokat (pl. Zenebutik, Halló fiúk, Halló lányok, ÁSZ, Egymillió fontos hangjegy). Majd jön a Játék határok nélkül című vetélkedő a délutáni műsorsávban. Hétvégén a késő délutáni műsorsávot a mesejátékok és meseszínházi előadások teszik majd ki. A műsorzárás után (éjjel 12 és reggel 6:30 között) az MTVA/MTI fotóarchívumából vetítenek fotókat a hozzájuk tartozó szöveges információkkal és zenei aláfestéssel.

Az m3-on viszont sajnos archív híradók nem lesznek, helyette naponta háromszor az m1 aktuális hírműsorait ismételik meg. Ugyanakkor a rendszerváltás 25. évfordulójának emléket állítva egy új, saját gyártású műsort fog sugározni a csatorna vasárnap este 20 órától.

Az MTVA arra a kérdésünkre, hogy az m3 Anno elindítása együtt jár-e majd a többi köztévé profiltisztításával, azaz eltűnnek-e a régi magyar filmek, sorozatok az m1-ről és a két Duna csatornáról, azt felelte, hogy ezt nem tervezzük, minden csatornánk struktúrája sikeres és emelkedő nézőszámokat hoz”.