Rendőrségi nyomozás a Marslakók miatt

2013.11.15. 08:11
Az Átlátszó nevű blog 2012 nyarán szerette volna tudni, mennyiért gyártatta az MTVA a hatalmasat bukott, Marslakók című tévésorozatot. Az MTVA csak hosszas huzavona után adta ki az adatokat. A blog a rendőrséghez fordult.

Az Átlátszó végül kénytelen volt pert indítani az MTVA ellen ahhoz, hogy megkaphassa a téváműsor gyártásának költségeivel elszámoló dokumentumokat. A pert megnyerték első, majd másodfokon is, de hiába emelkedett jogerőre az ítélet az MTVA nem volt hajlandó kiszolgáltatni a szerződéseket és számlamásolatokat.

Amikor a blog a rendőrségen feljelentést tett, az MTVA villámgyorsan kiadta az adatokat, de már későn, ugyanis a feljelentést követően az I. Kerületi Rendőr-kapitányság közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást. Az Átlátszó erről szóló írása megjegyzi, hogy az MTVA precedenst teremtett amikor nem adta ki az adatokat, először fordult elő ugyanis, hogy a magyar bíróság jogerős ítéletének egy állami szerv ellenszegült volna. 

A meglehetősen későn kiadott adatokból kiderült, hogy a Marslakók Kft. összesen nettó 900 millió forintért (bruttó 1,14 milliárd forintért) gyártotta le a hatalmasat bukó szappanopera első évadát, és kézzel írt számlákon bevételezett gyakran százmillió forintot is meghaladó összegeket. A Marslakók-számlákat az Átlátszó közzétette, itt lehet böngészni közöttük.