Szovjet tipusú propagandával vádolják Obamát

2013.12.02. 14:01

Szovjet típusú propagandával vádolják az amerikai fotósok Barack Obamát, az Egyesült Államok elnökét, szerintük ugyanis akadályozza őket a munkájukban, és csak a saját, házi fotósa, Pete Souza behízelgő képeit kívánja látni a sajtóban. A New York Times fotósa konkrétan a szovjet érában bevett gyakorlathoz hasonlította Obama módszerét. Több mint 30 amerikai médium és a vezető fotósok protestáltak most nyílt levélben, amiért az elnök akadályozza őket a munkájukban. A levél szerint a fotósok és videósok sokszor nem kapnak engedélyt, hogy képeket és felvételt készítsenek az elnökről munka közben, aki szerintük ezzel „önkényesen gátolja a hírközlési munkát, és jogtalanul avatkozik be”.

A fotósok szerint Obama ezzel hiteltelenné teszi azt az ígéretét is, miszerint átláthatóbbá kívánja tenni a kormányzási munkát. Úgy vélik, olyan szinten kizárják az újságírókat a Fehér Házból, amire eddig még nem volt példa. A Fehér Ház azonban úgy érvel, évtizedek óta ezek a bevett szokások. Közben a közösségi média felületeit is kihasználják arra, hogy Obama által elfogadott, és róla kedvező képet sugárzó fotókkal méltassa az elnököt.

Több újság - többek között az USA Today - egyértelművé tette, hogy többet nem fog közölni az elnök fotósa által készített propagandafotókat. Több amerikai újságíró szervezet is arra szólította fel az amerikai lapokat és televíziókat, hogy mellőzzék ezeket az anyagokat.