Dél-Korea tiltakozik egy film miatt, amely Japánénak állít be egy vitatott szigetcsoportot

2013.12.12. 11:53

Dél-Korea hevesen tiltakozott csütörtökön amiatt, hogy Tokió feltett az internetre egy filmet, amely Japánhoz tartozónak állít be egy vitatott hovatartozású szigetcsoportot. Dél-Korea minden eszközzel szeretné a videót eltávolítani a netről, írja az MTI. 

A tíz nyelvre szinkronizált, 90 másodperces filmet a tokiói külügyminisztérium tette fel szerdán saját honlapjára és a YouTube-ra is. A filmben egyszerűen közlik, hogy a japánok által Takesimának (Dél-Korea által Dokdónak) nevezett, japán-tengeri szigetcsoport Japán fennhatósága alá tartozik. A filmen egyúttal törvénytelennek nevezik, hogy Szöul ellenőrzést gyakorol a szigetek felett. A szigetek jelenleg dél-koreai közigazgatási irányítás alatt állnak.

A szöuli külügyminisztérium közleményben tiltakozott, és bejelentette, hogy még az év vége előtt az internetre feltesz több videót is, amelyek bizonyítják Szöul szuverenitását a szigetek felett.

A két ország még júliusban állapodott meg abban, hogy javítják kapcsolataikat, amelyek többek között a szigetvita és más történelmi nézeteltérések miatt romlottak meg.