Tovább sunnyog az MTI

2013.12.16. 14:23

Nem túl együttműködő a nemzeti hírügynökség egy múlt heti, elhallgatott könyvbemutató ügyében. Mint azt megírtuk, csütörtökön Sólyom László volt köztársasági elnök és Tölgyessy Péter elemző, egykori SZDSZ-es és fideszes politikus beszédeivel mutatták be a Mérlegen az alaptörvény című könyvet.

Az eseményről szinte az egész magyar sajtó beszámolt, a közszolgálati Magyar Távirati Iroda nem. A mellőzés magyarázatával hazugságspirálba keveredtek, először azt mondták, hogy profitorientált könyvkiadók eseményeiről nem szoktak beszámolni, pedig szoktak. Aztán azt mondták, arra készültek, hogy Tölgyessyvel készítenek majd külön interjút, de kiderült, hogy ez is hazugság, mert Tölgyessy erről nem tudott.

Közben azt is megtudtuk, hogy a könyvbemutatóról készült egy beharangozó anyag is, de ezt törölték a megjelenésre váró hírek közül.

Megkerestük Gazsó L. Ferencet, az MTI elnökét, hogy tisztázzunk pár dolgot. Ezeket a kérdéseket tettük fel neki:

- Elismerik, hogy hibáztak?

- Indult-e vizsgálat a történtek feltárására, a felelősség megállapítása érdekében?

- Milyen szabályok vonatkoznak a volt és jelenlegi közjogi méltóságok szerepléseinek, illetve a könyvbemutatók tudósítására?

- Úgy tudjuk, a megjelenésre bekészített anyagok közt volt egy beharangozó a könyvbemutatóról. Mi lett ennek a sorsa, ki döntött róla, miért nem jelent meg a hírek között?

Az MTI elnöke a következő választ küldte:

A múlt heti könyvbemutatóval kapcsolatban minden fontos információt már megosztottunk a hozzánk forduló médiumokkal. További közlendőink ezzel kapcsolatban nincsenek.

Szóval egyelőre még mindig nem tudjuk a valódi választ arra, hogy miért nem tudósítottak a könyvbemutatóról.