Magyar fotóst is díjazott a National Geographic

2013.12.20. 13:50

Zsirmon Réka magyar természetfotós képét tartotta 2013 egyik legjobb természetfotójának a National Geographic zsűrije. A világ egyik legrangosabb fotópályázatára 150 országból mintegy 7000 képet neveztek – olvasható a fotós honlapján.

Az idén 125 éves National Geographic által megrendezett pályázaton magyar idő szerint csütörtökön éjszaka hirdettek eredményt Washingtonban. Nevezni három kategóriában lehetett: emberek, helyek és természet témakörökben. Zsirmon Réka Kócsagtenger című felvétele a természetképek kategóriájában kapott dicséretet.

kep

Zsirmon Réka képe Magyarországon a gemenci ártéri erdőben készült, és egy csapat nagy kócsagot ábrázol. A különleges hangulatú felvétel egy olyan pillanatot örökít meg, amikor egy nagy csapat madár gyűlik össze kis helyen. „A kép egy dunai árvíz által feltöltött időszakos tó kiszáradó medrében készült. Ezekben a napokban a könnyű táplálék miatt ezerszámra gyűltek össze itt az egyébként kisebb csapatokban élő madarak. Egyedülálló élmény volt testközelből fotózni ilyen sok madarat. A tó elegendő táplálékot kínált mindannyiuknak, csak a felettük köröző rétisasok miatt rebbentek fel néha. ”

A Nation Geographic pályázatán a természet kategória győztese a fődíjat is elnyerő Paul Souders lett – írja az MTI. A seattle-i fotós a befagyott Hudson-öbölben fényképezett, jeges víz alól felsejlő jegesmedve képével győzte meg a zsűrit. Souders a tízezer dolláros (2,2 millió forintos) fődíj mellett meghívást kapott a National Geographic washingtoni főhadiszállására, ahol részt vehet a 2014. januári éves fotószemináriumon.

Az emberek kategóriában a legjobb portrét a dán Cecile Baudier készítette Together, Alone (Együtt, egyedül) címmel egy 15 esztendős ikerpárról. A malajziai Adam Tan pedig a Long Road to Daybreak (Hosszú út hajnalig) című, helyek kategóriában pályázó fotójával lett díjazott. A három győztes kép bekerül a National Geographic új számába.

A díjazottak mellett tíz alkotást részesített dicséretben (honorable mention) a szakértői zsűri, köztük Zsirmon Réka képét természet kategóriában emelték ki.