Zsebünkben kopasz szenzorok ülnek

2013.12.24. 23:01

Az angol Channel 4 1993 óta szokta leadni "alternatív karácsonyi beszédét", melyben a királynő helyett olyan különböző figurákat szólaltatnak meg, mint Quentin Crisp melegjogi aktivista, vagy Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnök.

Ezt a hagyományt most Edward Snowden folytatja, aki Oroszországból fogja megosztani karácsonyi üzenetét. A világpolitikát megrázó kiszivárogtatásokért felelős amerikai emigráns Moszkvába érkezése óta először állt kamerák elé, a 25-én délután sugárzott beszédéből mi a Guardian-en olvastunk el néhány előzetes gondolatot.

Snowden üzenetében megidézi George Orwellt, aki már az 1984-ben figyelemeztetett arra, mit is jelent az információ feletti totális ellenőrzés. Orwell korának adatgyűjtési eszközei azonban eltörpülnek korunk titkosszolgálati eszközára mellett:

A zsebünkben szenzorokat hordunk, melyeket követnek minket, ahová csak megyünk. Gondolják csak el, mit is jelent ez egy átlagos ember magánéletére nézve! Egy ma megszülető gyerek úgy felnőni, hogy fogalma sem lesz, mi is az a magánélet. Soha nem fogja megtudni, mit is jelent úgy átélni egy személyes dolgot, hogy az ne legyen rögzítve, feldolgozva. És ez nagy baj, mert a magánélet, a magánélethez való jog nagyon sokat számít...

Snowden karácsonyi beszédében kitért azokra a pozitív változásokra is, melyeket az általa kiszivárogtatott dokumentumok idéztek elő - elsősorban az óriási nemzetközi felháborodásra, az NSA adatgyűjtési jogainak megkurtítására. Szerinte a mostani diskurzus fogja meghatározni, mennyire bízhatunk majd a minket körülvevő technológiában és mennyire bízhatunk majd a kormányokban. Kifejezte reményét, hogy

közösen meg tudjuk találni a kellő egyensúlyt, véget vethetünk a tömeges megfigyeléseknek, és a kormányok emlékezetébe idézhetjük, hogy ha tényleg tudni akarják, hogyan gondolkozunk, hogyan érzünk, akkor mindig jobban megérni kérdezni, mint kémkedni.

Ámen.