Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Hitelkonstrukcióban vette meg a TV2-t Simon Zsolt

2014.01.08. 15:46

Miután az MSZP-Együtt-PM január 3-án azt követelte, hogy a ProSiebenSat.1 hozza nyilvánosságra a TV2 eladásának minden elemét, a TV2 szerdán újabb sajtóközleményt adott ki, melyben azt írják, hogy

"a ProSiebenSat.1 olyan „vendor loan – eladói hitel” konstrukcióban adta el a céget, amely alapján a vevők az eladási árat bizonyos, a szerződésben meghatározott idő alatt törlesztik. Az eladásban harmadik fél, vagy harmadik félhez köthető finanszírozó nem vett részt. A 100%-os Management Buyout (MBO) a nemzetközi normák szerint történt”.

Mint ismert, a TV2 eladása december 23-án vált nyilvánossá, azután, hogy az Index két nappal korábban már megírta, hogy Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick gazdasági igazgatója az új tulajdonos, annak ellenére, hogy a Viasat3 tulajdonosa, az MTG is pályázott rá, és maga Simon is elismerte, hogy nincs rá magántőkéje. Ellenzéki feltételezések szerint a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoló Simon mögött a kormánypárthoz köthető befektetői csoportok lehetnek.

Braun Róbert szocialista politikus és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke korábban megkérdőjelezték, hogy a TV2-t valóban Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick gazdasági igazgató vásárolta meg, szerintük ők strómanok. Braun Róbert választ várt arra, részt vett-e a tranzakció létrejöttében Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, illetve hogy mi volt a szerepe Edmund Stoiber korábbi bajor miniszterelnöknek, aki a ProSiebenSat1 tanácsadó testületét vezeti. Szigetvári Viktor felszólította Simon Zsoltot, adjon választ arra, honnan vagy kitől volt 20-30 milliárd forintjuk a TV2 megvásárlására.

A TV2 hétfőn azt közölte, hogy, mind pedig a ProSiebenSat.1 igazgatósági tagja, Conrad Albert úr nyilvánosságra hozott üzenetében megerősített: a tárgyalási folyamatban a ProSiebenSat.1 képviselőin, valamint a vevőkön, Simon Zsolton és Yvonne Dedericken kívül kizárólag kitűnő hírnévvel rendelkező neves, nemzetközi vállalati tranzakciókban jártas jogi cégek vettek részt".

Mint írták, a vevők személyesen írták alá a részvényvásárlási megállapodást, amelynek eredményeként együttesen és egyenlő arányban tettek szert a médiavállalkozás részvényeinek 100 százalékára, saját tulajdonú akvizíciós társaságuk által.