Ringier-Axel-Springer: 90 napja van a GVH-nak dönteni

2014.01.24. 09:24

A Kreatív információi szerint 90 napja van a Gazdasági Versenyhivatalnak és az NMHH Médiatanácsának arra, hogy rábólintson az Axel Springer és a Ringier fúziójára.

A lapnak nyilatkozó Király Mária, a most már Ringier Axel Springer Media AG operatív igazgatója elmondta, hogy amennyiben a GVH és a Médiatanács is zöld utat ad a megállapodásnak, úgy a fúzió akár nyár közepéig le is zárulhat. Arra viszont egyelőre nem válaszoltak, hogy a fúzió után a két vállalatnak milyen befektetési tervei vannak a magyar piacon.

Mint ismert, csütörtökön jelentette be a Marc Walder, a Ringier AG vezérigazgatója a cég dolgozóinak, hogy a Ringier és az Axel Springer fúziója érdekében érdekeltségeik egy részét eladják az osztrák Vienna Capital Partnersnek (VCP). A Népszabadság, a Nemzeti Sport, nyolc megyei napilap, a Világggazdaság, a Vasárnap Reggel és számos magazin, többek között a hot!, a Lakáskultúra és a Fanny, valamint a gasztroportál, a Mindmegette.hu kerül a Vienna Capital Partnershez - tehát a két kiadó megvált a teljes politikai-gazdasági portfoliójától és csak a bulvár és szórakoztató tematikájú lapok egy részét tartotta meg.

Ringier-Axel Springer néven adják ki az egyesülés után többek között a Blikket, a Kiskegyedet, a Glamourt és a TVR7-et. A Ringier nyomda a Vienna Capitalhoz kerül, ahogy a MediaLog országos lapterjesztő cég is, az Axel Springer kecskeméti nyomdája pedig a Ringier-Axel Springerhez.

Az NMHH 2011-ben tiltotta meg a két kiadó egyesülését, mivel úgy vélte, hogy a fúzió "egyértelműen és jelentősen" veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A két cég ezután az osztrák befektetési céget kérte fel arra, hogy vásárolja fel azokat a lapokat, amelyek miatt nem egyesülhetnek. A svájci hátterű Ringier és a német Axel Springer kiadóvállalat tranzakcióját minden más érintett közép- és kelet-európai piacon jóváhagyták a versenyhatóságok.