Mátyás
-6 °C
1 °C

A Bowl-reklámok 80 százaléka hatástalan

2014.02.02. 10:45
Érdekes tanulmányt tett közzé az Ad Age: a nagy dérrel-dúrral beharangozott, dollármilliókba kerülő Super Bowl-reklámok jelentős többségéről kimutatható, hogy teljesen hatástalan.

A Communicuc nevű piackutató cég szerint az idei évben már 4,5 millió dollárra is felkúszó reklámárakat kifizető (ez egy félperces szpot ára mellesleg) és a valóban nagyszerűen kivitelezett kisfilmekre további miliókat költő cégek igencsak csalódni fognak, ha a meccs utáni közvélemény-kutatások eredményét böngészik majd. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy ha valaki elkölt mondjuk 10-12 millió dollárt egy félperces reklámra, akkor azt szeretné, ha az hatásos lesz, és a várhatóan 106-108 millió nézőből páran menten rohannak venni a portékájukból.

Nem fognak, legalábbis ezt állítja az arizonai cég, az elmúlt évek kutatásaira alapozva. A felmérések szerint a letesztelt reklámok 60 százalékánál olyan alacsony az annak hatására vásárlást fontolgatók száma, hogy szinte ki sem lehet mutatni. A Communicus több mint ezer főt kérdezett meg a 2012-es és 2013-as döntő előtt és után. A meccs előtt azt kérdezték meg, milyen termékeket vettek a megkérdezettek mostanában, és milyet szándékoznak vásárolni azokból a termékcsoportokból, melyek képviseltetik magukat a meccs alatti reklámokban.

A meccs utáni hetekben ugyanezeket a kérdéseket tették fel, és persze azt is leellenőrizték, hogy a panel tagjai egyáltalán látták-e a meccs alatti reklámokat. Egy átlagos reklámnak négy hét kell ahhoz, hogy a fogyasztók tudatába rendesen beépüljenek, állítja a cég elnöke, Jeri Smith, így a Super Bowl-reklámok hatástalanságának egyik oka, hogy azokat a meccs után nem nagyon lehet látni a tévében. A másik ok, hogy ezek a szpotok sokkal inkább rámennek a szórakoztató faktorra, mint hétköznapi társaik, nagy sztárokat igazolnak le hozzájuk, és sokszor a háttérbe szorítják magát a terméket.

A meccsek utáni felmérésből az derült ki, hogy a nézők 44 százaléka tisztán emlékszik legalább egy reklámra, szemben egy átlagos, tévézéssel töltött estével (akkor 32 százalékukról derült ki, hogy valóban végignéztek legalább egy reklámot.) Ettől függetlenül szinte csak az olyan termékek esetében mondható el, hogy a reklám elért a célját, amelyeket egyébként is napi szinten vásárolnak a fogyasztók, pl. a sör, amihez egyébként személyes kapcsolat fűzi az embert, legalábbis a reklámszakemberek szerint. A nagydöntő alatt nemcsak fél, hanem egyperces szpotokat is lehet vásárolni, ezek hatékonysága viszont még alacsonyabb, mint rövid társaiké.

superbowl1.png

A Super Bowl alatti reklámpercek árai az évek során folyamatosan emelkedtek, az egymillió dollárt viszont csak 1995-ben érték el. (Az első nagydöntőt 1967-ben rendezték.) Utána viszont felgyorsult a folyamat, 2000-ben a közvetítő tévé már kétmillió dollárt kért fél percért, idén pedig 4,5 milliónál tartunk. Szakemberek szerint 2020-ra 6-7, 2040-re 10 millió dollárt fog kóstálni egy-egy hirdetés. Úgy, hogy a hatékonyságuk több mint megkérdőjelezhető.