Géza
-12 °C
-4 °C

Nagyot zuhantunk a sajtószabadság-listán

2014.02.12. 14:55

Hét helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán tavaly. Az elmúlt két évben összesen 24 helyet rontottunk. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet idei jelentése szerint Magyarország a 64. helyen áll a sajtószabadság terén a 180-as listán, ami azt nézve, hogy két éve még a negyvenedikek voltunk, jelentős zuhanás. (Az első helyen álló országban a legnagyobb a sajtószabadság.)

A szervezet a jelentésében Európával kapcsolatban külön kiemelte Magyarországot és Görögországot, szerintük ugyanis ebben a két országban romlott a legtöbbet a helyzet. Görögország 14 helyet zuhant, így a lista 99. helyén áll. A jelentés kiemeli, hogy Görögországban gyakran válnak erőszak áldozatává az újságírók, Magyarországgal kapcsolatban pedig azt írják, hogy Orbán Viktor „háttérbe szorította az európai normákat”. Külön megemlítik a Klubrádió és a Médiatanács ügyét.

A listán a legtöbb európai ország előttünk van. Például a szomszédos Szlovákia a 20., Ausztria a 12., míg a Cseh Köztársaság a 13. helyen található. De például Uruguay, Suriname, Niger, Románia és Szerbia is előttünk vannak. Az első helyen Finnország áll, az első 50 országból 31 európai. A legrosszabbul szereplő európai ország Bulgária, amely – a Görögország mögötti pozíciót elfoglalva – éppen a 100. helyen végzett.

Ez a helyzetjelentés nagyjából egybevág a Mérték Médiaelemző Műhely munkájával, amelynek készítői szintén azt állapították meg, hogy nőtt az öncenzúra a médiában. A kutatás során a lakosság az adható 10 pontból a közepesnél rosszabbra értékelte a sajtószabadság helyzetét, a médiavállalkozások vezetői ezzel szemben úgy vélték, hogy pozitív irányban mozdult el a sajtószabadság kérdése. A két csoporttal ellentétben az újságírók majdnem minden kérdésben rosszabbnak látták a helyzetet, mint 2012-ben.

A lista legvégén ázsiai országok kullognak, Kína a 175. helyen áll. Többen alkalmaztak öncenzúrát is: 2012-ben még a válaszadó újságíróknak csak 22 százaléka válaszolta, hogy újságírói munkája során már elhallgatott vagy elferdített politikai, gazdasági tényt, addig ez az arány 2013-ban már 34 százalék volt.

A Riporterek Határok Nélkül egy Franciaországban bejegyzett, nonprofit szervezet, amely évente értékeli a sajtószabadság helyzetét, és rangsorolja az országokat kérdőíves adatok alapján. A szervezet egy tavalyi videójában Orbán Viktort a legkeményebb diktátorokkal együtt mutatta.