Letiltották az antiszemita humorista videóit

2014.02.13. 09:45

Kötelezte egy francia bíróság szerdán az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát, hogy vegyen le az internetről két olyan felvételt, amelyben emberiesség elleni bűncselekményeket vitat. A párizsi legfelsőbb bíróság a Franciaországi zsidó diákok uniójának (UEJF) kérelmére megállapította, hogy a humorista a 2014 a quenelle (fordított náci karlendítés) éve lesz című videójának két részletében emberiesség elleni bűncselekményeket vitat, ezért elrendelte a felvételek visszavonását. Az UEJF a YouTube-ot, ahova a felvételek felkerültek, "hanyagsággal és passzivitással" vádolta meg.

Az ominózus felvételek a humoristának a francia hatóságok által több városban betiltott A fal című előadásának részletei, és 2013. december 31-én kerültek fel a YouTube-ra, azóta összesen 3 millióan töltötték le.

A YouTube szóvivője korábban azt közölte, hogy a portál addig "semmilyen tartalmat nem töröl, amíg az nem sérti a YouTube közösség szabályait és nem ütközik törvénysértésbe, például abban az esetben, ha a tartalom kapcsán bírósági döntés született". A YouTube moderátora ugyanakkor "potenciálisan sértőnek és felháborítónak" jelölte meg a videót és ezt jelezte is a felhasználóknak.

A vitatott felvételen Dieudonné a leghíresebb francia nácivadászt, Arno Klarsfeldet szólítja meg: "Én a gázkamrákról nem tudok semmit, de ha tényleg tudni akarod az igazat, szervezek neked egy találkozót Robert-rel". A humorista a holokauszttagadásért többszörösen elítélt Robert Faurissonra utal, aki több műsorának is vendége volt már.

Hatszor elítélték, egyszer felmentették

Egy hasonló esetben múlt pénteken felmentette a párizsi büntetőbíróság a humoristát. Akkor a bíróság azzal indokolta a döntését, hogy nem bizonyítható, hogy a felvételt maga a humorista tette közzé 2010-ben a videómegosztó portálokon. A videóban Dieudonné "a zsidó lobbi befolyásáról" beszélt és Youssouf Fofana, a 27 tagú "barbárok bandája" nevű bűnszövetkezet vezetőjének kiszabadítására buzdított, aki 2006-ban elrabolta Ilan Halimi, marokkói zsidó fiatalembert. A megkínzott és haldokló férfira három héttel később Párizs egyik külvárosi utcáján találták rá meztelenül, néhány nappal azután, hogy az egyre kisebb összeget követelő emberrablókkal megszakadtak a tárgyalások. Az óriási felháborodást kiváltó bűncselekmény tetteseit három évvel később ítélték el, a "barbárok bandájának" vezetője életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

A YouTube januárban viszont levette Dieudonné egy másik felvételét, amelyben Annie Cordy énekesnő Chaud cacao (Meleg kakaó) című dalát Shoah nanas (Soá csajok) szöveggel énekelte. A bíróság ezért 8 ezer eurós (2,5 millió forintos) pénzbüntetésre ítélte a humoristát.

Dieudonné M'bala M'bala elsősorban az úgynevezett "fordított náci üdvözlésről" - vagyis nem felfelé, hanem lefelé tartott, kinyújtott karral végrehajtott tisztelgő mozdulatról - vált ismertté. A 46 éves humorista ellen már hat elítélő bírósági végzés született antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de az összesen 65 ezer eurónyi (20 millió forintnyi) pénzbüntetésből még semmit nem fizetett be, írja az MTI.