A kínai tévében nincs jóképű szuperhős

2014.03.25. 12:51
Tabuként kezelnek számos témát, így a szuperhősöket, a szívtiprókat és a házasságon kívül született gyerekeket is a kínai cenzorok.

Nehéz dolga lenne az Arrow – Zöld íjász című sorozatnak Kínában, hiszen van benne zabigyerek, jóképű szívtipró és szuperhős is.  Az állami rádió, televízió- és film főhivatalhoz (SARFT) közeli forrásokat szerint a képernyőre kerülő filmek, sorozatok és egyéb produkciók tartalmát a kínai cenzorok szigorúan szabályozzák a televízió kulturális és erkölcsi hatására hivatkozva. Minden társadalmilag nem elfogadható mintát negatív színben kell feltüntetni, hangsúlyozva, mekkora kárt okoznak.

Mindezt egy kínai napilap hozta le némiképp váratlanul, hiszen erről a témáról nem szokás a helyi sajtóban beszámolni. Alapelv, írják, hogy a filmek főszereplői nem mintázhatnak James Bond-szerű szívtiprót, az ugyanis rossz példát mutatna a kínai társadalom számára. Amennyiben a hősnek házasságon kívüli kapcsolata vagy esetleg szeretője van, a sztori szerint nem lehet boldog az élete.

A szereplők egyikének sem lehet házasságon kívül született gyermeke, az ugyanis a hagyományos kínai családmodell mellett a családtervezési szabályozásokkal megy szembe. A szuperhősöket is letiltják a képernyőről, azok ugyanis a babonák és a hiedelmek terjedését segítenék, ugyanebből az okból a vallások képi ábrázolása is érzékeny témának számít.

A cenzorok ügyelnek a fiatalok "egészséges életképének" fenntartására is. A műsorokban így tizenévesek nem randevúzhatnak, de az iskolai erőszak, sőt az egymás piszkálása is tiltva van a produkciókból. A lap beszámolója szerint a rendelkezések betartására a műsorokat sugárzó csatorna szakembereiből, egyetemi tanárokból és az állami média képviselőiből álló felügyelőbizottságok ügyelnek.