Májusban nyílik meg a New York-i 9/11-emlékmúzeum

2014.03.25. 13:16
Az intézmény - teljes nevén National September 11 Memorial & Museum - a mintegy háromezer áldozatot követelő 2001-es terrortámadás mellett megemlékezik a Világkereskedelmi Központ elleni 1993. február 26-i bombatámadásról is, amelyben hatan meghaltak és több mint ezren megsebesültek, az ikertornyok azonban állva maradtak.

Az emlékhely (memorial) a nagy terrortámadás tízéves évfordulóján, 2011. szeptember 11-én nyílt meg az áldozatok családtagjai számára, másnap pedig a széles közönség előtt. Az intézmény másik része, az emlékmúzeum nyitja meg kapuit idén tavasszal. A múzeum május 15-től hat napon át éjjel-nappal látogatható lesz a szeptemberi tragédia által érintett családok, a mentésben és az újjáépítésben résztvevők, a túlélők, valamint a környéken élő manhattani lakosok és üzlettulajdonosok számára.

A nagyközönség számára ezt követően, május 21-én nyílik meg a tárlat - közölte Joe Daniels, az intézmény elnöke hétfőn.

A múzeumban két kiállítást állítottak össze: az egyik - In Memoriam címmel - az 1993-as és 2001-es terrortámadás áldozatainak állít emléket, a másik bemutatja, mi történt a szeptember 11-i támadás három helyszínén, milyen események zajlottak a világban azon a napon, mik voltak a terrortámadás előzményei, és az hogyan formálja a világot a mai napig. 

A tárlatokon személyes tárgyak és vallomások, fotók, valamint hang- és videófelvételek idézik fel a történteket.