Károly, Karola
-4 °C
2 °C

7 milliós román bírság a ValóVilág miatt

2014.04.10. 17:34 Módosítva: 2014.04.10. 18:17

Megbírságolta a román országos audiovizuális tanács a Romániában bejegyzett RTL II magyar nyelvű televízió csatornát, ami a Való Világ című műsorával a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályozást hágta át.

A tanács döntéséről Turos Lóránd, a romániai intézmény tagja tájékoztatta az MTI-t.

Elmondta, az audiovizuális tanács 100 ezer lejre (6,9 millió forint) bírságolta a magyar nyelvű csatornát, egyrészt azért, mert a sugárzott tartalom nem illeszkedett az adáson feltüntetett, a kiskorúak védelmére vonatkozó jelrendszerhez, másrészt a műsorvezető pozitív fényben tüntette fel a szereplők obszcén megnyilvánulásait. A román hatóság megfigyelés alá helyezte a csatorna valóságshowját, és megvizsgálja, hogy nem fordultak-e elő más hasonló kihágások.

A hatóság egy lakossági bejelentés alapján vizsgálta meg a január 14-én sugárzott adást. A szankcióról döntő egyes tagok a maximális, 200 ezer lejes bírságot javasoltak, de Turos javaslatára végül a kisebb értékű pénzbüntetést bocsátották szavazásra, amit a testület hat tagja elfogadott, és négyen ellene szavaztak.

Turos Lóránd elmondta, hogy a román audiovizuális törvény alapján figyelmeztetéstől, a 10 ezer és 200 ezer lej közötti pénzbírságon át a műsorszórás meghatározott időre való felfüggesztéséig, majd a műsorszórási engedély megvonásáig terjedhetnek a szankciók.

A műsor minősíthetetlen színvonala itthon is nagy viharokat kavart. Életképek a villából: