A HírTV a cigányokra fogna mindent

2014.04.24. 18:02
A Roma Sajtóközpontnak nyilatkozó jogvédők szerint a HírTV műsorának egyik adásában előítéleteket gerjesztettek a cigányokkal szemben. Már a Médiahatóságot is értesítették az esetről, miszerint a Hír TV a romákra próbálja terelni a gyanút a borsodi betöréses rablások miatt.

Három jogvédő szervezet a Médiatanácshoz fordult a Hír TV március 14-i Célpont című műsorának adása miatt, amiben szerintük a csatorna előítéleteket gerjesztett a romák ellen. A Borsodi sötét című epizód betöréses rablásokat vizsgált a megyében, de manipulatív módon az egészért a romákat tette felelőssé.

A fordulat a film fele előtt áll be, amikor minden előzmény nélkül egy cigánytelepet, az ózdi Hétes-telepet mutatja a kamera. A jogvédők szerint „jól ismert sztereotip vizuális eszközökkel” (málló falú házak, rendezetlen közterek, csoportban álló, „dologtalan” tömeg), éri el az adás, hogy a néző a bűnözést a cigányokkal kösse össze. A képi hatást hangeffektek erősítik fel.

- írja a Roma Sajtóközpont a közleményében, amiben részletesen kielemzik, hogy a HírTV hány alkalommal élt manipulációval a romákkal kapcsolatos előítéletek negatív befolyásolásának céljából.

Azt szeretnék elérni, hogy a Médiatanács indítson hivatalos eljárást, és mondja ki, hogy ennyire előítéletesen és kirekesztően nem ábrázolhat a média semmilyen társadalmi csoportot.

- áll a közleményben Bodrogi Bea, a CivilMédia jogászának kijelentése. Korábban Pesty László Fekete Doboz-sorozatának egy része miatt indítottak hasonló, de végül sikertelen eljárást, illetve Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent cikke miatt, amire már azt mondta a Médiahatóság, hogy kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát. A közlemény végén azt is megemlíti a Roma Sajtóközpont, hogy

A HírTv-t valószínűleg nem éri meglepetésként a beadvány, hiszen a műsorban többször is elhangzik a riporter szájából: „Mit szólnának mindehhez a jogvédők?”