Elmeszelték az ATV-t a Jobbik miatt

2014.04.30. 17:00

A Nemzeti Választási Bizottság szerint sérti a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jogot, hogy április 8. és 22. közötti az ATV Start, Egyenes Beszéd és Szabad Szemmel című műsoraiban egyszer sem szerepelt a Jobbik - derült ki az NVB ülésén. 

A döntésről vita volt a delegáltak között, de végül a 7-13 arányban eltiltották a további jogsértéstől az ATV-t, illetve arra kötelezték a csatornát, hogy az elmarasztalás tényét tegyék közzé a három érintett műsorban. A vita alatt az NVB elnöke is azon az állásponton volt, hogy még van egy hónap hátra az EP-választásig, korai ez a döntés.

Magánszemély panaszkodott a csatornára

A kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jog megsértése ügyében egy magánszemély nyújtott be kifogást az NVB-nél. Válaszul az ATV három olyan híradórészlettel védekezett, amelyekben jobbikosok is szerepeltek.

Nemrég kapott meghívót Dúró Dóra az ATV Startba, de nem ment el, és a Voksba is hívták, de azt a meghívást sem fogadták el.

Furcsa ítélet

Az elmarasztaló döntés annak fényében elég furcsa, hogy egyrészt még egy hónap van az EP-választásokig, másrészt amíg jogerőre nem emelkedik egy párt indulása (ami csak 22-én történt meg), addig végképp nem kötelező egy pártot szerepeltetni. Április 22-e óta pedig csak egy hét telt el.

Az Index telefonon is megpróbálta megkeresni Németh Szilárdot, az ATV hírigazgatóját, hogy reagáljon a hírre, de egyelőre nem sikerült őt elérnünk.