Az RTL Klub vezére a legbefolyásosabb

2014.05.07. 20:23

Ismét Dirk Gerkens a magyar média legbefolyásosabb embere. Az RTL Klub vezére a legbefolyásosabb hetedik éve vezeti a Marketing & Média folyóirat által összeállított ötvenes rangsort, írja az MTI.

A rangsoron a tavalyi jelentős médiaipari tulajdonosváltások csak kis mértékben éreztették hatásukat. Egyet előre lépve, a második helyre került Simicska Lajos, a Mahir vezérigazgatója. Ő Simon Zsolttal, a TV2 vezérigazgatójával cserélt helyet.

A lista eleje

  1. Dirk Gerkens, RTL Klub
  2. Simicska Lajos, Mahir
  3. Simon Zsolt, TV2
  4. Bayer József, Axel Springer

Négy hellyel került jobb pozícióba Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, Pallagi Ferenc, a Bors főszerkesztője pedig belépett az első tízbe.

Először került fel a listára Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, aki a 12. helyen áll. Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap megbízott vezérigazgatója a 28. helyet kapta a szakmai zsűritől.

A legnagyobb árbevételű médiavállalat, az RTL Klub vezetői közül szerepelnek a legtöbben, összesen öten az ötvenes rangsorban. Közülük Vidus Gabriella kereskedelmi igazgató a 6., Kolosi Péter, az RTL Klub és kábelcsatornáinak programigazgatója pedig a 9..

A TV2 mellett az Axel Springer és a Ringier topvezetőinek helyét sem rengette meg a tulajdonosváltás. Előbbi, Bayer József a 4. a listán, míg Mihók Attila a 7. Szabó György, az elmúlt hónapban tulajdonost váltó Sanoma Media Budapest vezérigazgatója a 13. helyre szorult, hatot visszalépve.

A bevételüket döntően a lappiacról szerző vállalatvezetők és tulajdonosok tízen vannak a listán, az online piacon működő médiavállalatokat öten képviselik. A rádiók idén sem erősek, egyedül Nyerges Zsolt (11. hely) sorolható ide a Class FM és a Lánchíd Rádió társtulajdonosként.

2014-ben öt főszerkesztő jutott be a Top 50-be. Közülük viszont kizárólag főszerkesztői tevékenységüknek köszönhetően csak hárman: Uj Péter a 444.hu-tól, Dudás Gergely, az Index főszerkesztője és a Blikk szerkesztőségét irányító Murányi Marcell.