Oroszokkal és franciákkal versenyzünk majd a Játék határok nélkülben

2014.05.13. 13:26
Oroszország, Franciaország, Egyiptom, Indonézia és az amerikai kontinens is szerepel Magyarország mellett a nemsokára újrainduló Játék határok nélkülben. A műsor mind a tizenhárom epizódját nálunk forgatják, és az MTVA közvetíti majd főműsoridőben.

Talán máig nem létezik olyan népszerű játékműsor a magyar televíziózás történetében, mint az 1993 és 1999 között sugárzott Játék határok nélkül, amiben európai országok csapatai mindenféle viccesnek mondott jelmezben teljesítettek különböző feladatokat. Magyarországon még mindig nosztalgiával gondolnak vissza a vetélkedőre, így egyáltalán nem meglepő, hogy az Eurovízió után az MTVA ismét nagy dobásra készül a Játék határok nélkül Magyarországra hozásával. Ugyanis Magyarország nemcsak szerepel az új műsorban, hanem otthont is ad a vetélkedőnek, ami a két évtizeddel ezelőtti formulához képest alapos átalakuláson ment át.

Jeux Sans Frontières

A Játék határok nélkül ötlete Charles de Gaulles korábbi francia miniszterelnöktől származik, akinek nagyon megtetszett a britek It's a Knockout! című játékos vetélkedője. Úgy gondolta, hogy egy hasonló műsorral közelebb lehetne hozni a második világháború miatt egymástól elidegenedett francia és német ifjúságot, ami végül 1965-ben manifesztálódott az Inter Nation Gamesben, ahol Franciaország és Németország mellett Olaszország és Belgium is részt vett. Ebből nőtte ki magát később a Jeax Sans Frontières, vagyis a Játék határok nélkül, aminek 1993-től a műsor végéig Magyarország is szereplője volt.

Harsányi Levente, Varga Edit és Gundel Takács Gábor
Harsányi Levente, Varga Edit és Gundel Takács Gábor
Fotó: Bődey János

Ugyanis 2014-ben már nincs európai értelemben vett aktualitása Charles de Gaulle álmának. Magyarország és a keleti régió országainak egy része jó ideje az Európai Unió tagja, ráadásul a licencet birtokló European Broadcasting Union próbálkozásai kudarcba fulladtak, hogy visszahozzák a műsort a 21. századba.

A The Biggest Game Show of the World már jóval túlmutatott Európán, olyan országokban is elindult, mint Kína, Marokkó vagy Katar. Így érthető, hogy az új Játék határok nélkül nem páneurópai versengés, hanem az összes kontinenst érintő játék lesz.

Magyarországon kívül Oroszország, Indonézia, Franciaország, Egyiptom és egy, az amerikai kontinens országait képviselő csapat játszik majd.

The Biggest Game Show in the World

Amikor a Mistral megvásárolta a jogokat a European Broadcasting Uniontől, akkor még csak országon belüli vetélkedőt hoztak létre a Játék határok nélkül licencéből, amit közben átneveztek The Biggest Game Show in the Worldre. Végül ebből nőtte ki magát a produkció globálisan.

The Biggest Game Show in the World, Asia

Az Origo Filmstúdióban tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy az MTVA két éve tervezi a Játék határok nélkül újraindítását, a produkció gyártásában részt vevő NuMuvee Kft. pedig már négy éve. Ugyanis Magyarországon kiemelkedően népszerű volt a műsor, az M3 nosztalgiacsatornán ennek az ismétlése hozza a legnagyobb nézettséget – derült ki a köztévé egyik képviselőjétől. Ennek köszönhetően a műsor gyártásának helyszíne is Magyarország lesz, vagyis mind a tizenhárom epizódot itt veszik fel. A forgatások május 13-tól május 20-ig tartanak, de egyelőre nem tudni, mikor kerül adásba, viszont mindenképpen főműsoridős programnak szánják.

Csepü, lapu, gongyola

Ne feledkezzünk meg a magyarországi falvak tévés vetélkedőjéről sem. A Csepü, lapu, gongyolában települések küzdöttek meg egymással olyan feladatokon keresztül, mint a farönkhúzás vagy három tojás megtalálása a szénakazalban. A sikeres feladatokért a pontokat köcsögökben kapták a versenyzők, amiket aztán felhúztak a köcsögfára.

Csepü, lapu, gongyola

A csapatok 48 főből állnak, azonban egyszerre csak 12-en vehetnek részt a játékban. A civilek mellett minden ország csapatában lesznek híres emberek, az MTVA képviselője azonban erősen hangsúlyozta, hogy megbecsült, elismert hírességek szerepelnek majd, akikre méltán büszke a nemzet. Annyit árultak el egyelőre, hogy

az itthoni csapatban indulnak a Rippel fivérek, Pulai Imre, Kozmann György és Zala György kenusok,

de Tompa Tímea, a NuMuvee executive producere elmondta, hogy a többi ország is sztárokkal érkezik majd, az oroszok például rengeteg pénzt és energiát fektetnek abba, hogy komoly neveket hozzanak a műsorba. Ők egyébként annyira komolyan veszik az egészet, hogy két és fél órás műsort csinálnak a produkcióból, miközben a magyar verzió nagyjából 75 perces lesz.

A műsort angol nyelven veszik fel, de persze minden ország saját közvetítőcsapattal dolgozik. Gundel Takács Gábor a műsor 1999-es befejezésével visszatér a Játék határok nélkülbe, hozzá csatlakozik még Harsányi Levente és a köztévé Híradójából ismert Varga Edit. A magyar változathoz készülnek saját bejátszások is.

Tompa Tímea, a NuMuvee executive producere elmondta, hogy a teljes díszletet Magyarországról szerezték be, a helyszínen dolgozók között fele-fele arányban vannak magyarok és franciák. Egyedül a világítástechnikát kellett más országokból beszerezni, illetve a franciák hozták az audio- és a videotechnikát is. Minden adásban hatféle játék szerepel majd, és a készítőknek sikerült elintézni, hogy legyen három, kifejezetten Magyarországhoz köthető feladat is. A helyszínen egyébként láttunk óriás-vízicsúszdát, a siófoki sétálóutcából ismerős rodeópályát kis vizes árokkal a szélén, hatalmas mókuskeréknek tűnő építményt és azt a mászófalat, ami a The Biggest Game in the World ázsiai adásában is feltűnt.