Az NMHH rábólintott az Axel Springer–Ringier-fúzióra

2014.05.30. 11:32

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa előzetes szakhatósági hozzájárulást adott a Lumen Hungary Holding Zrt. (Lumen), valamint az Axel Springer SE (AS) és a Ringier AG (Ringier) részére, írja a Kreatív.hu. Ezt a Gazdasági Versenyhivatal fúziós eljárásaiban használhatják fel – derül ki a Médiatanács közleményéből.

A Lument december 3-án jegyezték be Magyarországon, tulajdonosa három magánszemély, Katona Viktor Iván, Christian Fischer és Lars Anders Rosengren, valamint a QDW Beteiligungen, amelynek 100 százalékos tulajdonosa a Vienna Capital Partners. Ez a cég venné meg az Axel Springer és a Ringier portfóliójának egyes elemeit, vagyis a Lumen a VCP erre az ügyletre létrehozott magyarországi leányvállalata, írja a portál.

D  AS20121004029
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Médiatanács feladata volt biztosítani a szakhatósági eljárás során, hogy a médiavállalkozások fúziója esetén egy piaci szereplő se kerülhessen olyan erőfölénnyel járó helyzetbe, amely esetleg a tartalomkínálat szűkülését eredményezhetné. A tanács szerint ilyen veszély nincs, a fúziók tényleges engedélyezéséről a GVH dönt.

Az Index januárban írta meg, hogy alapjaiban rendezi át a magyar lappiacot a fúzió a Ringier és az Axel Springer között. A cégek a fúzió érdekében érdekeltségeik egy részét eladják az osztrák Vienna Capital Partnersnek. Így az osztrák céghez kerül többek között a Népszabadság, a Nemzeti Sport, nyolc megyei napilap, a Világgazdaság, a Vasárnap Reggel és számos magazin, többek között a hot!, a Lakáskultúra és a Fanny.