Judit
3 °C
7 °C

Netről nyúlt pitypanggal indult a Magyar Krónika

2014.06.04. 17:33
Újságcsináló Kerényi Imre lapjának első számában, a Pitypang című főszerkesztői beköszöntőt sikerült kapásból egy interneten talált, kereskedelmi célra nem használható pitypangfotóval illusztrálni.

A Cink tudósítója, Lang Ádám küldte be az első fotót az újság legelső lapjáról, az egyik kommentelő pedig rögtön kiszúrta, hogy ha egyszerűen rákeres a Google Képkeresésnél a "pitypang" szóra, a második sorban már ott is van a Krónikában leközölt kép. Rövid kereséssel meg lehet találni a Joël Fukuzawa rengeteg virág fotóját tartalmazó Flickr-oldalát, ahol a kép legnagyobb felbontású változata elérhető. 

Fukuzawa a Linkedin-profilja szerint a Columbián tanult újságírást a kilencvenes években, a fotói alapján pedig imádja a természetet, még két nappal ezelőtt is posztolt egy új fotót a tavacskán tükröző napkorongról. A beállításai szerint a pitypangos fotója ugyan ingyen felhasználható, de csak akkor, ha nem kereskedelmi használatba kerül és megfelelően kreditálják. A Magyar Krónika esetében pedig pontosan ez történt, ugyanis a remek örömködő kiadvány egy számát 980 forintért lehet megvenni.

A szorgalmas méhecskéről készített kép szép és jogtiszta. 

- írta Kerényi korábban a Krónika toborzólevelében.

De a pitypang szó szerint az első olyan fotó az újságban, ami a szemünk elé kerülhet és aminek kétes az eredete. A Magyar Krónikában ugyan kapott fotókreditet az MTI, Vermes Tibor és Somfai "sándor" is, de hogy az illusztrációnak használt képek stockfotók vagy Flickrről szerezte a képszerkesztő őket, az nem derül ki sem az illusztrálandó cikkekből, sem képaláírásból, sem az impresszumból.

Ez már nem az első alkalom, hogy egy Kerényi-közeli nyomtatott anyag kalózkodásba keveredik, tavaly 300 milliós állami támogatásból indított egy könyvsorozatot úgy, hogy több jogtulajdonossal nem egyeztetett előre. A Helikon kiadó egyenesen kalózkiadásoknak nevezte a sorozat egyes részeit.

Megkerestük az eredeti kép készítőjét,  Joël Fukuzawát is az ügyben, de még nem kaptunk tőle választ. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?