Erzsébet
1 °C
4 °C

Magyar Telekom: Nem szóltunk bele az Origo belső ügyeibe

2014.06.05. 17:09
"A mindenkori kormány és a Magyar Telekom vezetői közötti párbeszéd természetes, ám ezek célja sohasem a nyilvánosság, a sajtószabadság korlátozása."

Reagált a Magyar Telekom (a cég az Origo Zrt. 100 százalékos tulajdonosa) a portál körüli botrányra. A Magyar Telekom közleményében azt állítja: kiemelten fontosnak tartja az Origo.hu szerkesztőségének teljes függetlenségét, éppen ezért nem szólt és a jövőben sem szól bele a lap szerkesztőségének munkájába, nem dönt a szerkesztőséget érintő személyi kérdésekről.

A médiában vitatott személyi döntés az  Origo Zrt. menedzsmentjének döntése. A Magyar Telekom nem gyakorolt nyomást és nem kérte az Origo Zrt. vezetőségét a portál főszerkesztőjének leváltására

– írták. 

Azt is írják, hogy ”az Origo.hu szerkesztőségének függetlenségét az Origo Zrt. menedzsmentjének mindenkor biztosítania kell”. 

A Magyar Telekom határozottan cáfolja a sajtóban megjelent azon találgatásokat, amelyek az Origo.hu főszerkesztőjének távozását a Magyar Telekom és a kormány közötti megállapodással hozzák összefüggésbe.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Magyar Telekomra semmilyen nyomás nem nehezedett a kormányzat részéről akár a főszerkesztő személyét, akár az Origo.hu tartalmát  illetően – közölték.

A közlemény legszebb mondata ez:

A mindenkori kormány és a Magyar Telekom vezetői közötti párbeszéd természetes, ám ezek célja sohasem a nyilvánosság, a sajtószabadság korlátozása.

Előzmények

Kedden kirúgták az Origo főszerkesztőjét. Pethő András, a Lázár János utazásairól szóló origós cikksorozat szerzője később a Facebookon jelentette be, hogy felmond a hírportálnál. Példáját többen követték azóta.

Lázár János  tagadta , hogy politikai nyomásgyakorlás állna az Origo főszerkesztőjének távozása mögött.

A Deutsche Telekom is nyilatkozott az ügyről, azt mondták, az Origo a Magyar Telekom tulajdonában van, és függetlenül dolgozik. Az ottani személyzeti változások a belső átalakítás következményei, amelyekre a Deutsche Telekom semmikor semmilyen befolyást nem gyakorolt. Ez az Origo belső ügye, mondták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?