György Péter: tehetségtelen emberek mészárolták le a munkánkat

2014.06.18. 14:23
György Péter az Origóban eltöltött 18 évéről, a független újságírás lehetőségeiről is beszélt a Kreatívnak. Bár voltak strukturális problémák az Origóval, ő is úgy látja, hogy politikai döntés született.

Az Origo alapításáról csak annyit mond az interjúban, hogy meglátta, hogy nyitva van egy ajtó és bement rajta. Azaz rávette a Matávot, hogy hozzon létre egy médiumot. "Ez egy évvel korábban nem történhetett volna meg, mert még nem volt meg a technológia, egy évvel később pedig már minden multinacionális vállalat törvényszerűen jobban megfontolja, mire költ." - mondta az időzítés fontosságáról a Kreatívnak. Szerinte az Origo nagyon sok mindenkit feldühített, hiszen a magyar internet addig egy alulról szerveződő alternatív kultúra volt, aminek az Origo véget vetett. Azt mondta, 2010-ig nem jutott eszébe, hogy egy multicég politikai problémát vethet fel, mert addig "senki nem használta úgy a politikát a gazdasági aktorok befolyásolására, mint a Fidesz.".

"Az Origo addig működött jól, ameddig a technológiai környezet díjazta a hosszú szövegeket online is. Ez volt Weyernek és Nádorinak a nagy korszaka" - mondta el az alapító. (Weyer Balázs és Nádori Péter alapították az újság szerkesztőségét.) A klasszikus angolszász újságírás fölött aztán eljárt az idő, amit szerinte az Origo nem reagált le, ezt próbálták orvosolni az új főszerkesztők Gazda Albert és Sáling Gergő, illetve saját bevallása szerint maga György Péter is. György Péter szerint ő már régen meglátta, hogy a vizuális tartalomé a jövő, amire a főszerkesztők nem voltak vevők. "Azok a tizenkilenc éves diákok, akiket most tanítok, újságírók akarnak lenni. De ők ez alatt nem azt értik, hogy újságcikkeket akarnak írni, hanem azt, hogy médiát akarnak csinálni. Ebben az egész magyar internet eltévedt, a kérdés, hogy kik fogják ezt a problémát megugrani és megoldani."

Egyértelmű volt tehát, hogy az Origónál gondok vannak és lépni kell, György szerint azonban Sáling eltávolítása éppen azért nem volt érthető, mert ő nyitott lett volna az átalakításra, ellentétben például elődjével, Gazda Alberttel. György Péter arra a kérdésre, hogy politikai döntés született-e azt mondta, hogy "nem tud másra gondolni", mivel Sálingnak szinte egyáltalán nem adtak arra időt, hogy megváltoztathassa a struktúrát. "Tehetségtelen emberek pár nap alatt gyakorlatilag teljesen értelmetlenül lemészárolták tizennyolc év munkáját" - mondta el György Péter az Origo végéről.

Szerinte a jövőben csak az lehet a megoldás a független újságírásra, ha nem egy nagy tulajdonosa lesz az újságoknak, hanem sok kicsi. Emellett szerinte ideje, hogy a művészekhez és a színészekhez is hasonlóan ezek után az újságírók is identitásból dolgozzanak ingyen, vagy minimális pénzért.