Árpád
-2 °C
3 °C

Szerződésben cenzúrázza Eger a helyi sajtót

2014.06.19. 13:56
A Magyar Narancs birtokába jutottak azok a dokumentumok, amikből kiderül, hogy a Heves Megyei Hírlap és a Rádió Eger is olyan szerződéseket írt alá az egri önkormányzattal, amibe belefoglalták, hogy semmilyen hitelképességet sértő vagy erre utaló magatartás tilos a várossal szemben.

Még márciusban írtunk arról, hogy Eger vezetősége állítólag szerződésben korlátozza az egyik helyi rádiót a város vezetésének bírálásában, de ezt egy másik rádió indulásával bekövetkező konkurenciaharccal magyarázták. Most azonban a Magyar Narancs birtokába jutottak olyan dokumentumok, amik szerint havi 185 ezer forintért a Heves Megyei Hírlap olyan szerződést ír alá az önkormányzattal, amiben

A megbízott a megbízás teljesítésén túl is köteles a Megbízó érdekének megfelelő magatartást tanúsítani. Ennek keretében különösen tilos: a Megbízó jó hírnevét, hitelképességét sértő, azt veszélyeztető tények állítása, híresztelése, vagy erre utaló magatartás tanúsítása.

- így, nagybetűvel a Megbízó. Ugyanez a kitétel szerepel a Rádió Egerrel kötött megállapodásban is, az adó cserébe 9,2 millió forintos hirdetői megbízást kapott. Annak idején az üggyel kapcsolatban megkerestük a rádióadót is, ahonnan azt a tájékoztatás kaptuk, hogy

Soha nem volt ilyen megállapodás a kereskedelmi rádió és az önkormányzat között, erről mindenki meg is bizonyosodhat, hiszen szabadon kikérhető a szerződés, amit az önkormányzat kötött a rádióval 2013-ban.

-  a Magyar Narancs valóban kikérte a dokumentumokat, és azok ennek a teljes ellentétét bizonyítják. Azonban Eger város vezetésének semmi kivetnivalója sincs a helyi médiaszerződésekben kikötött passzus miatt, mint mondták korábbi közleményükben, az ilyenfajta kikötés teljesen bevett jogi formula, és évek óta használják szerződéskötésekkor.