Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Labdarúgó vb-t nézünk hírműsorok helyett

2014.06.20. 11:24
Az RTL Klub minden bizonnyal azt várta Híradótól, hogy a korábbi kezdéssel (18:00 órára került át, így egy órán át a TV2 Tények című hírműsorával megy párhuzamosan) és a reklámadó bevezetése óta keményebb, belpolitikai hírekkel sűrűbben tarkított műsor majd leveri a Tényeket. Nem így történt.

A foci-vb első hetének nézettségét elnézve megállapítható, hogy ha a köztévé folyamatosan csak nagyszabású sporteseményeket sugározna, nem nagyon lenne egy kereskedelmi tévé sem, ami meg tudná szorongatni a közönségarányt tekintve - de nemcsak a teljes lakosságra, hanem a 18-49-es korosztályra levetítve sem.

A kereskedelmi célcsoportban a hét legnagyobb közönségarányú műsora a vb nyitómeccse volt a maga 34 százalékával, második helyen pedig a spanyol-holland rangadó futott be 29,1 százalékkal. A harmadik legnézettebb műsor egy TV2-s produkció, Az ének iskolája évadzárója volt (22,7), az RTL csak a negyedik helyre futott be a Red című akciófilmmel. A hét 40 legnézettebb műsora között egyébként 9 focimeccs is szerepelt. A teljes lakosságban Az ének iskolája nyert, a spanyol-holland itt viszont második helyen állt, megelőzve egy Barátok közt-epizódot.

Screen Shot 2014-06-20 at 11.13.21.png

Az igazán érdekes az volt, hogyan szerepel az RTL Híradója a Tényekkel szemben. Előbbi egész héten komoly műsoridőt szentelt a kormány ekézésének, utóbbi meg persze nem nagyon harapdálja a gazdi kezét, bár hogy miként lehet úgy naponta 90 percben hírműsort csinálni, hogy szinte csak bulvárhírek szerepelnek benne, nem tudhatjuk.

A TV2 viszont továbbra is vezet a hírműsorok versenyében, lázározás és orbánozás ide vagy oda: kedden a 18-49-es korcsoportban 22 százalékos közönségarányuk volt az RTL 20 százalékával szemben, szerdán már 5 százalékos (25-20) volt a különbség, csütörtökön pedig 7 százalék. A teljes lakosságra levetítve még nagyobb a különbség.

Screen Shot 2014-06-20 at 11.13.41.png

Csütörtökön este elrajtolt a világbajnokság, a nyitómeccs pedig a hét legnézettebb műsora volt 18-49-ben. Elnézve a vele szemben futtatott kertévés műsorokat, látható, hogy úgy 3-5 százalékot vesztettek a szokásos közönségarányukból. Pénteken már este hattól is volt foci, ami a kereskedelmi célcsoportban és a teljes lakosságnál is betett a kereskedelmi tévéknek. A Tények 18-49-ben 27 százalék körüli közönségarányról esett vissza 20-ra, a Híradó 20 százalékról 13-ra, és ugyanígy csökkent a Jóban Rosszban, az Éjjel-nappal Budapest vagy a Barátok közt nézettsége is.  

(Forrás: AGB Nielsen Mediakutató)